Дві кримінальні і одна цивільна справа проти Ніни Москаленко

Вчительку Ніну Москаленко судові виконавці викидали з дому. Разом з нею її неповнолітнього сина та 82-річну матір.

Витягли Ніну вперед, бо вона мене захищала, вони мене поклали в простинь, то в одіяло, то в простинь, витягли, а тоді я впала до стіни. То вони за ноги за руки відтягли до кухні,
- згадує мати Ніни Москаленко Галина.

Тероризувати вчительку української мови невідомі почали ще рік тому. Саме тоді їй запропонували віддати хату на Печерську, в якій все життя прожила її мати з вітчимом взамін на іншу - на околиці столиці.

Я сказала ні, ми залишаємося тут жити, через півгодини мені дзвонять з Печерської міліції і кажуть: приходьте на допити, проти вас порушена кримінальна справа,
- скаржиться жителька Печерських пагорбів Ніна Москаленко.

За короткий період часу проти Москаленко порушують дві кримінальних справи і одну цивільну. За останньою, відомий за справами Тимошенко і Луценка суддя Сергій Вовк і постановив відібрати у вчительки хатину. Позивачі - нікому невідомі російські родичі покійного вітчима. Їхні представники в суді доводили, що спадок від вітчима Ніна Москаленко отримала незаконно.

На помешкання Москаленків постійно нападали

Поки тривали суди, жінкам погрожували, а на помешкання Москаленків постійно нападали. Ламали паркан, били вікна, обрубували світло та труїли собаку. Однак, міліція та прокуратура на все це не реагують. Розгляд зустрічних позовів жінок у суді постійно переносять.

Міністр юстиції Олександр Лавринович пообіцяв провести службове розслідування, однак у рішенні суду про виселення не сумнівається.

Без відповідних додаткових дій, які необхідно зробити, виселення здійснюватися не буде, хоча в самому рішенні суду все чітко розкреслено, я подивився на це рішення, оскільки це рішення не оскаржувалося, очевидно немає сумніву щодо конфлікту між сторонами, що очевидно так і має бути,
- заявив міністр юстиції України Олександр Лавринович.

"Лавринович в курсі справи всього цього, і Лавринович сказав неправду, що ми не оскаржували це у Верховному суді, ми подали до касаційного суду, а там розглянули дуже швидко, як вони розглянули - вони повернули справу, не відкриваючи провадження", - наголосила, у свою чергу, жителька Печерських пагорбів Ніна Москаленко.

Клаптик землі вартістю 3 мільйони доларів

Громадські активісти та депутати, які взялися допомагати вчительці, переконані - землею на Печерську хочуть заволодіти наближені до влади люди. Хатинка вчительки чи не остання в престижному районі Києва, в якій живуть старожили. За останні роки їх майже повністю замінили колишні та теперішні високопосадовці.

Москаленки живуть тут майже 30 років. Їхня хата стоїть на Печерському пагорбі поряд із Ботанічним садом. З вікон видно Дніпро, пам'ятник "Батьківщина-Мати". Сама хатинка старенька, однак двір Ніни Іванівни - майже 20 соток. Золоті сотки оцінюють тут у понад 3 мільйони доларів.

Випадок Ніни Москаленко непоодинокий - каже юрист Ростислав Кравець. Мовляв - це найлегший шлях заволодіти дорогою землею або нерухомістю.

Тепер надія жінок на Європейський суд з прав людини. На початку місяця адвокат Москаленків надіслав до Європи звернення, - відповідь не забарилася. Днями суд повідомив, що приступив до розгляду справи.

Ми також просили суд надати нашій справі пріоритетного статусу, оскільки Галина Макарівна похилого віку, та Ніна Іванівна також має важкий стан здоров'я,
- каже адвокат Москаленків в Європейському суді Кирило Пасенюк.

Якщо Європейський суд вирішить, що українські суди винесли несправедливі рішення про позбавлення Москаленків житла - в Україні мають переглянути справу заново. Тим часом, жінка пише листи до Президента, хоч і не надто вірить, що той якось допоможе.