"На сьогодні не має жодних передумов міняти ці плани або збільшувати закупівлі, виходячи з балансу, який ми маємо. По-перше у нас ще йде суттєве скорочення споживання - це мінімум 1 млрд порівняно з 2012 роком. Виходячи з цього - все нормально, а скоро все буде ще краще", - запевняє міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

Все нормально, а скоро все буде ще краще

Переддень припинення імпорту, з Кабміну знову пролунали заяви: мовляв, якщо "Газпром" і надалі погрожуватиме штрафами за недобір та санкціями за прострочку, Україна зі свого боку забере дружнє плече, яке підтримувало транзит російського газу до Європи.

"Ми завжди страхували наших партнерів, для цього і проходило накопичення газу. У подальшому ми, якщо такий формальних підхід буде з боку наших партнерів, також будемо виходити тільки з забезпечення власної комунальної сфери", - сказав віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко.

І вже 8 листопада, згідно з даними Центрального диспечерського управління паливо-енергетичного комплексу Росії, "Нафтогаз України" повністю припинив імпорт російського газу.

Тих обсягів, які є в газосховищах має вистачити

"Принаймні це добрий експеримент, проте ніхто не може бути впевненим, що це триватиме до кінця опалювального сезону, але принаймні якщо зима буде середньостатистичною без аномальних холодів, то це реально, тих обсягів, які є в газосховищах має вистачити", - сказав директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

Якщо цих обсягів не вистачить, можна або поновити імпорт, або звернутися по газ до українських олігархів. Остхем груп Дмитра Фірташа планувала закупити у "Газпрому" в 2013 році 8 мільярдів кубометрів газу. 5 з них, куплені за зниженою ціною, вже у газосховищах.

"Не виключено, що компанія Фірташа може підстрахувати "Нафтогаз", і в пікові періоди, якщо буде потрібно більше газу, щоб не піднімати його зі сховищ у великих обсягах, ми можемо скористатися такою послугою, а потім стосовно розрахунків, вже після розібратися - всередині країни це буде зробити легше", - вважає експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

Росія, після тижня мовчання, почала непокоїтися транзитом. Мовляв, країни Європи під загрозою через позицію України.

Ми бачимо досить тривожну динаміку, пов'язану з тим, що для забезпечення потреб внутрішнього ринку використовується внутрішній видобуток

"Ми бачимо досить тривожну динаміку, пов'язану з тим, що відбір природного газу з РФ Україною впав у листопаді, що фактично означає, що для забезпечення потреб внутрішнього ринку використовується внутрішній видобуток і, судячи з усього, ПСГ. Це потенційно може негативно відбитися на транзиті російського газу", - сказав начальник департаменту зовнішньо-економічної діяльності "Газпрому"Павло Одеров.

Проте взагалі без російського газу Україні не обійтися, кажуть експерти.

Україна хоч і має заборгованості, проте має потребу в газі

"Україна хоч і має заборгованості, проте має потребу в газі, нереалізовано в достатній кількості великих проектів по заміщенню природного газу, ми не можемо говорити, що Україна замістила природній газ на стільки -то мільярдів кубометрів, щоб ми могли дійсно зменшити максимально поставки з Росії”, - сказав голова Комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн.

То ж припинення імпорту було скоріш політичним, ніж економічним кроком. Аби попередити про безперспективність чергового показового закручування вентилю Росією через українські борги. Тривала відмова від російського палива тиждень - 15 листопада Україна поновила його імпорт.