Казначейські зобов’язання як конкурент депозитним програмам

В уряді певні, що 200 тисяч облігацій номіналом 500 доларів розкуплять за два місяці.

Такий інструмент, як казначейські зобов'язання для населення, буде користуватися великим попитом. Я вважаю, що це один з найнадійніших інструментів, які існують в нашій країні, тому що держава гарантує виплату і повернення всіх коштів,
- каже Міністр фінансів України Юрій Колобов.

Термін обігу облігацій - 2 роки, прибутковість - 9,2% річних. За кожен із 4 купонів щопівроку виплачуватимуть фіксований дохід - 23 долари. Повністю погасити цінні папери до завершення обігу не можна, однак у разі потреби Ощадбанк зобов’язаний їх викупити. Щоправда, тільки за номінальною ціною.

Ціна на цю облігацію щодня зростає. Якщо ви, наприклад, купили її через 2-3 місяці після відкриття, то ціна вже буде не 500 доларів, а 510-515. Якщо ви захочете її продати, у вас вийде збиток - ви зможете її продати тільки за 500 доларів,
- розповідає керівник активів інвестиційної групи "Універ" Андрій Вилегжанін.

Казначейські зобов’язання можуть цілком конкурувати з депозитними програмами комерційних банків, вважають експерти. За два роки інвестор зможе заробити на одній облігації 92 долари.

“Якщо ми оцінимо той обсяг, який залучається, через те, що він незначний, дуже малоймовірно, що держава навіть у випадку якогось погіршення не буде виплачувати по цих зобов’язаннях”, - каже аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Доларовими облігаціями уряд свідомо підвищив тиск на державний борг

“З якою метою Мінфін робить це? Він просто хоче вилучити готівку, тобто накопичені гроші у населення. Вони б могли піти на валютний ринок і створити тиск безпосередньо на долар”, - вважає фінансовий аналітик компанії "Арт Капітал" Станіслав Зеленецький.

Аналітик переконує - державні зобов’язання - цікава пропозиція для громадян, які шукають, як розпорядитися своїми заощадженнями. Проте сам інвестувати в цінні урядові папери не поспішає.

Тут, чесно кажучи, великий ризик того, що зараз буде після виборів. До яких залишилося менше, ніж місяць. Тому говорити про те, що буде через два роки…,
- говорить фінансовий аналітик компанії "Арт Капітал" Станіслав Зеленецький.

Уже двічі уряд випускав облігації для фізосіб. Щоправда, гривневі.

“Вони не мали значного успіху через те, що ставки, які пропонувалися за ними, були не вищими за середньоринкові, а нижчі. Відповідно, люди не були зацікавлені”, - зауважує аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Цього разу уряд врахував попередні помилки, випустивши доларові зобов’язання. Однак цим самим свідомо підвищив тиск на державний борг.

У цьому випадку ризик для держави пов'язаний з тим, що зобов'язання номіновані в іноземній валюті. Це небезпечно, тому що доходи бюджету - це гривня,
- пояснює виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Практика розміщення казначейських зобов’язань для населення давно поширена на Заході. Там не виникає питань щодо надійності таких інвестицій. В Україні ж поки довіра до влади не настільки висока, та й фінансова грамотність теж. А тому експерти вважають - спочатку облігації купуватимуть трейдери - з метою перепродажу.