Автори скандальних законів - регіонали Колесніченко та Олійник

Закон авторства регіоналів Володимира Олійника та Вадима Колесніченка.

"Я пишаюся цим проектом закону, тому що я його готував 3 роки", - розповів народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.

У Раді законопроекти з'явились за два дні до ухвалення. На розгляд їх внесли з руки. Пояснень до документу не слухали.

Комуністи сказали - ми будемо повністю підтримувати всі питання, у них 32 депутати, і фракція Партії регіонів - 203 депутати. Таким чином сумарно – 235, тому було прийнято рішення на базі тих, хто підтвердив це голосування, - заявив регіонал Володимир Олійник.

УДАРівець Віталій Кличко наголошує, що закони підтримали з порушенням всіх норм, регламенту, були прийняті обманом - тому не мають ніякої законодавчої сили.

Я такого ще не бачив, щоб виступав хтось від фракції, казав у нас у фракції стільки-то голосів, вся фракція "за", тут навіть ідеться не про якісь політичні симпатії-антипатії, можна підтримувати Партію регіонів - але саме прийняття - воно протизаконне, протиконституційне, - вважає професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань.

П'ять авто в колоні і два роки за наклеп

Більшість змін внесли спеціально для Євро- та Автомайдану, не приховує співавтор змін Олійник. Відтак, у автоколоні тепер може бути не більше 5 машин. За шоломи та маски на акціях, встановлення наметів - даватимуть 15 днів арешту. За групове порушення громадського порядку - 2 роки тюрми, масові заворушення - від 10 до 15 років. Судити людей можна буде без їхньої присутності в суді.

Заочне судове провадження - коли людина не може бути присутня в суді під різними приводами, і суд може прийняти рішення, якщо вона раз, другий, третій не приходить в суд - суд може прийняти рішення без присутності безпосереднього учасника, - розповів голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

За слова теж каратимуть. Повернули кримінальну відповідальність за наклеп, посадити можуть на 2 роки. На стільки ж - за збір та поширення конфіденційної інформації про суддів, менші терміни - даватимуть за те саме стосовно працівників силових органів. За розповсюдження екстремістських матеріалів - 3 роки тюрми. Інтернет-провайдерів зможуть змушувати блокувати певні сайти.

"Буде повний безпорядок, бо як визначати – екстремістське чи неекстремістське. Ці закони не містять в собі детальних процедур" - "Інтернет Інвест" Олександр Ольшанский.

Громадські організації стануть "іноземними агентами"

Громадські організації, які фінансуються з-за кордону, платитимуть податок. І їх офіційно називатимуть - іноземними агентами.

Надзвичайно важлива допомога, яку ми плануємо – це сприяння проведенню чесних і вільних виборів. Багато іноземних донорів буде допомагати цьому або хоче допомагати цьому. До речі, це те, чого бояться також наші очільники, бояться посилення громадського контролю над чистотою виборів. Вони хочуть купити виборців. А іноземні кошти не дають це зробити, - говорить виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження" Євген Бистрицький.

Позбавити нардепа мандату тепер буде легше, в обхід профільному комітету.

"226 рук можуть проголосувати в будь-який момент в будь-якому місці і позбавити народних депутатів від опозиції недоторканості і можливості боротись за права українців. Це була основна мета", - вважає голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

"Це ухвалення поліцейських законів".

Янукович їх підписав

Політологи та юристи називають пакет змін аналогічним до російських законів. Мовляв, вони дають зелене світло репресіям.

Це ухвалення пакету поліцейських законів. Чи наважиться влада пред'являти ці звинувачення і покарання для тисяч? Питання в тому - або буде активний спротив, або буде перехід до поліцейської держави, - прогнозує голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Разом з тим, політологи впевнені - протестних настроїв людей нові санкції не зупинять. Але дій чекають від опозиції.

Зміна цих антидемократичних законів і подолання кризи суверенітету можлива тільки за масової участі громадян у політиці. Для того, щоб ця масова участь відбулась, потрібно, щоб опозиція, ті люди, які хочуть змінити цю владу - запропонували реальний інтерес громадянам, – політолог Юрій Рубан.

"Я припускаю, що на якийсь період часу це може заспокоїти пристрасті, але все одно, якщо проблема загнана всередину, вона вибухне", - наголошує голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов.

Через день після ручного голосування президент Віктор Янукович підписав всі ці закони. Чинності вони наберуть одразу після оприлюднення.