Обіцянка, яка ніяк не може стати реальністю

Ще Леонід Кучма, балотуючись на другий термін, обіцяв перевести армію на контрактну основу. Наступний Президент - Віктор Ющенко - обіцяв професійну армію з 2010-го. Юлія Тимошенко на посаді прем'єр-міністра обіцяла контрактну армію спочатку з 2008-го, а потім з 2009-го. Втім, передвиборчі гасла так і залишились гаслами.

Сьогодні укомплектованість військовослужбовцями-контрактниками складає 58% - з усіх видів збройних сил, Якщо розглянути за родами військ, то найбільш укомплектований контрактниками флот, де таких військовослужбовців - більше 80%, - повідомив міністр оборони України Павло Лебедєв.

З кожною новою призовною кампанією до армії набирають все менше строковиків. Цієї осені до Збройних Сил призовуть 5 тисяч юнаків. Ще десять років тому ця цифра була удев'ятеро більшою. Тож останній призов можна набрати повністю з добровольців - кажуть у військкоматі.

Є хлопці, які хочуть і будуть служити в армії - наприклад, продовження військових династій, або ті, хто хоче в подальшому пов'язати свою майбутню професію з силовими структурами: вони охоче йдуть до Збройних Сил, щоб отримати військовий квиток, - розповів заступник військового комісара Київського міськвійськкомату Олександр Байдюк.

Водночас, вибрати здорових юнаків, придатних для служби, з кожним роком стає все важче - каже керівник медкомісії одного з військкоматів.

В основному це в нас захворювання кишково-шлункового тракту і опорно-рухової системи. Це виразкова хвороба, гастрити, це сколіоз, плоскостопість - в основному ці захворювання. І ще ожиріння, - каже голова медичної комісії військкоммату Ростислав Нечай.

Армії пообіцяли покращення

Перехід на контрактну армію - складова держпрограми розвитку війська до 2017 року, яка нещодавно почала діяти. Втім, ознайомитись із документом неможливо - він повністю засекречений. Президент, не вдаючись в деталі, лише запевнив: службу для контрактників зроблять привабливою.

Продовжується поетапне підвищення грошового забезпечення, вже найближчим часом буде суттєво розширене будівництво житла для військовослужбовців, - запевнив Президент України Віктор Янукович.

На утримання і реформування армії влада обіцяє виділити за кілька наступних років понад 130 мільярдів гривень. Втім, експерти нагадують - з року в рік армія не отримує навіть тих коштів, які закладені в бюджеті. Як наслідок: за підсумками минулого року у квартирній черзі - понад 44 тисячі військових, а середня платня контрактника - 1800 гривень.

“Якщо взяти дані з 1999 року і просумувати: скільки Міністерство оборони спромоглося ввести квартир, то ми отримаємо цифру трохи більше 39 тисяч квартир. Це майже за 15 років. Якщо візьмемо останні 2 роки, то знайдемо цифру 820-819 квартир на рік”, - каже військовий експерт Інституту Євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

По-перше, немає дієвої програми розвитку Збройних Сил. Та програма, яка була нещодавно затверджена - на жаль, неможливо її проаналізувати, бо вона цілком таємна, і лише якісь коментарі військового керівництва до нас дійшли, але по досвіду попередніх програм - вони все одно виконувались відсотків на 30 у кращому випадку, - розповів експерт з безпекових питань із Центру Разумкова Олексій Мельник.

Олексій Мельник каже - насправді про скасування призову не йдеться. Адже примусову службу в інших силових структурах, наприклад, у внутрішніх військах, ніхто не скасовував. Тож призовникам варто чекати повісток, як і раніше - кожної весни та осені.