Вирок - 4 роки тюрми та конфіскація майна

"Призначити Луценко Юрію Віталійовичу остаточне покарання у вигляді 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків на установах і організаціях усіх форм власності строком на 3 роки з конфіскацією усього належного йому майна та позбавлення рангу державного службовця", – оголосив вирок суддя Сергій Вовк.

"Із тих показань свідків, які допитувались у судовому засіданні, а їх було 87, вони посилались тільки на нейтральні слова цих свідків. Все, що стосувалось виправдання Луценка, показання цих свідків не фігурували", – заявив адвокат Луценка Олексій Баганець.

Суд дав Луценкові менше, ніж просили прокурори

Суд дав Луценкові 4 роки з конфіскацією, а це нижчий термін, ніж передбачено санкцією статті та менше, ніж просили прокурори.

"Сьогоднішній вирок зробить наше суспільство кращим, оскільки кожен буде розуміти, що призначення на високу державну посаду – це в першу чергу особиста персональна відповідальність за свої дії", – вважає прокурор Віктор Клименко.

Вирок Луценкові зробить суспільство кращим

За лічені години після оголошення вироку екс-міністру Юрію Луценку Україну накрила хвиля обурення з Заходу. Європейські країни, Канада та Сполучені Штати по черзі заявили про відсутність верховенства права, вибірковість правосуддя та політичну вмотивованість вироку.

Європа назвала вирок політичною помстою

Президент ПАРЄ Жан-Клод Міньйон заявив, що колишній урядовець не мав чесного суду. США і Канада закликали звільнити Луценка. Чехія назвала вирок політичною помстою. Франція заявила: розслідування справи пройшло із порушеннями. Згодом у Євросоюзі додали: під сумнівом співпраця з Україною.

"Завершення процесу Угоди про асоціацію підірвано останнім розвитком подій в Україні, в основному використанням вибіркового правосуддя для політичних цілей", – заявив глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшера.

У МЗС нарікають на застаріле законодавство

Жодної політики у вироку Луценку не бачать у вітчизняному МЗС.

"У наших партнерів викликає стурбованість рішення, які приймаються на основі судового законодавства, яке, м’яко кажучи, є застарілим", – пояснює речник МЗС Олександр Дікусаров.

"Ми не вважаємо, що такими заявами вони роблять якийсь тиск", – каже начальник департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

Юристи кажуть про цивільну відповідальність

"Втім, навіть за існуючим законодавством порушена справа має лише цивільні наслідки", – каже юрист Віктор Чевгуз.

"Я вважаю, що це цивільно-правові відносини були, які в цьому випадку із політичних міркувань перетворили на кримінальну справу", – додає він.

"Ким має бути водій міністра, він має бути людино, яка має допуск до секретів, згідно закону, це має бути, по-перше, офіцер, по друге – це має бути людина, яка дійсно працює у міліції, обов’язково", – каже начальник головного слідчого управління МВД Василь Фаринник.

Суд не врахував покази 67 свідків

Покази 67 допитаних свідків суд не врахував, каже сторона захисту. Свідчення понад 50-ти – судді зачитали із матеріалів справи, не допитуючи їх у суді, що є порушенням. Крім того, 2 судді у справі перебувають на випробувальному терміні. Отже вирок виносили під тиском з боку влади. Такі висновки зробили вже у датському гельсінському комітеті з прав людини.

"Гельсінський комітет, я навіть не знаю, що це, ніхто не має права коментувати судові вироки", – заявив член вищої ради юстиції, народний депутат ПР Валерій Бондик.

Ніхто не має права коментувати судові вироки

"Якщо ж справи, політичні справи, в Україні розглядається переважно молодими суддями,призначеними вперше, які не пройшли затвердження Верховною Радою. Такий суддя, відчуває свою відповідальність перш за все перед особою, яка його призначила, перед Президентом", – пояснює адвокат Любомир Дроздовський.

Оскарження вироку в судах вищих інстанцій триватиме не один місяць

На оскарження вироку в судах вищих інстанцій знадобиться не один місяць. Втім, рідні у справедливість української Феміди не вірять.

"Помста, яка межує із фізичним знищенням мого чоловіка – це найбільше, що турбує мене зараз. Юра вичищав нещадно тих працівників міліції, які займались садизмом при допитах, приниженням затриманих, і більшість з них відбувають саме в Чернігівській області в менській колонії, вона єдина, де відбувають покарання і прокурори, і судді, і міліціонери", – каже дружина Ю.Луценка Ірина Луценко.

Помста межує із фізичним знищенням мого чоловіка

"Найймовірніше його відправлять до менської виправної колонії в Чернігівській області, колонії, де відбувають покарання колишні працівники правоохоронних органів. Загроза є його життю та здоров’ю, коли він буде в цій колонії", – вважає керівник Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Проти судді Вовка поновили кримінальну справу

Після оголошення вироку проти головуючого у справі судді Сергія Вовка поновили кримінальну справу. Його підозрюють у винесенні неправосудного вироку ще у 2009 році. Для захисту – це підстава скасувати вердикт в Апеляційному суді. Є ще і Європейський суд з прав людини.

"Якщо, наприклад, Європейський суд прийме рішення про те, що права Луценка, у тому числі і на захист, були порушені в ході досудового і судового слідства, то це для нас буде законною підставою для звернення до судів України щодо перегляду судових рішень, які винесені проти Юрія Луценка", – каже адвокат Луценка Олексій Баганець.

Якщо Євросуд визнає порушення прав Луценка – вирок можна оскаржити

Слухання у Євросуді призначені на 17 квітня

17 квітня Євросуд розпочне розгляд справи "Луценко проти України". Міжнародна спільнота визнала справу як першочергову.