Несправедливо засуджена Тимошенко

У липні 2011-го року суддя Печерського райсуду Родіон Кірєєв постановив взяти Тимошенко під варту - через те, що вона нібито порушувала порядок у суді і заважала встановленню істини. Водночас катувань, про які говорив захист Юлії Тимошенко, судді не побачили.

“У своєму рішенні суд, перш за все, одноголосно постановляє скаргу на порушення третьої статті європейської Конвенції з прав людини - щодо побиття під час перевезення до лікарні 20-го квітня 2012-го року та неналежного розслідування інциденту - не задовольнити, скаргу на порушення статті 5 та 18 статті Європейської конвенції з прав людини задовольнити”, - заявив голова Європейського суду з прав людини Дін Шпільман.

Суд одноголосно постановив, що Юлія Тимошенко була заарештована і утримувалася під вартою без будь-яких підстав незаконно. І, по-друге, суд встановив політичні мотиви переслідування Юлії Тимошенко. Тож суд задовольнив одноголосно ті дві головні вимоги, які подав захист Юлії Володимирівни, - сказав захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко.

У Генеральній прокуратурі України, натомість, продовжують наполягати: арешт Тимошенко був законним, оскільки арештовували її ще за старим кримінально-процесуальним кодексом.

"Рішення суду щодо обрання запобіжного заходу Тимошенко влітку 2011-го року було цілком законним, тому що діяв старий, ще з радянських часів, Кримінально-процесуальний кодекс, яким передбачалось застосування запобіжного заходу у вигляді арешту у випадку виникнення підозри, що обвинувачена особа може уникнути правосуддя або перешкоджати йому", - повідомив начальник Головного управління організації участі прокурорів у кримінальному провадженні у суді ГПУ Михайло Шорін.

Екс-прем'єрка щаслива, бо її визнали політв'язнем

Якщо уряд України не оскаржуватиме європейський вердикт, вже за 3 місяці рішення набуде чинності. Після цього - каже захист Тимошенко - Верховний суд України матиме підстави скасувати її вирок у газовій справі через те, що суддя Кірєєв, як визнав європейський суд, виносив політично вмотивовані рішення.

За кращим сценарієм, вищий спеціалізований суд дав би допуск до Верховного Суду України, Верховний суд, скасовуючи суд Кірєєва, одночасно мусив би був вирішити, що треба звільнити з-під варти Юлію Володимирівну, тому що сьогодні де-юре, вона відбуває покарання за вироком Кірєєва і інших формальних причин тримати її під вартою немає, - каже адвокат Юлії Тимошенко в Європейському суді Валентина Теличенко.

Одразу після рішення Європейського суду сім'я екс-прем'єра закликала Президента звільнити Юлію Тимошенко.

“Рішення суду повністю підтверджує політичну мотивацію арешту, утримання під вартою, знущань, які були застосовані до моєї мами, і я вважаю, що на основі цього рішення Президент має повну підставу прийняти рішення про її звільнення”, - сказала дочка Юлії Тимошенко Євгенія Тимошенко.

Сама Юлія Тимошенко заявила: вона "щаслива" після такого рішення Європейського суду. На її думку, Євросуд фактично визнав її політв’язнем, тож і всі звинувачення прокуратури є несправедливими. Про це йдеться у заяві Юлії Тимошенко, переданій з ув'язнення.

Не знаю, як вчинить Віктор Янукович після цього рішення. Скоріш за все, що ніяк. Але після рішення Європейського суду я вже морально вільна. Вільна, незважаючи на всі їхні грати, камери, мури, паркани і затоновані вікна. Тепер тільки питання часу, коли я зроблю крок за межі в‘язниці, - сказала Юлія Тимошенко.

За ґратами зі званням лідера опозиції

Комісія з питань помилування при Президентові вирішила не рекомендувати помилувати Тимошенко - її, мовляв, зарано випускати, бо проти екс-прем'єрки розслідуються інші кримінальні справи. Таку ж думку поділяє і Міністр юстиції.

Коли ще є два судових процеси, які паралельно йдуть - очевидно, що є аргументація в тому, що треба там поставити крапку, теоретично ж може бути так: сьогодні виходить указ про помилування, а завтра - новий вирок, і, відповідно треба повертатись туди, де був, - каже Міністр юстиції Олександр Лавринович.

Тим часом Центр Разумкова оприлюднив дослідження, відповідно до якого Юлія Тимошенко й у в'язниці залишається головним опозиціонером. Принаймні у свідомості багатьох українців. Згідно з дослідженням, понад 30% українців вважають Юлію Тимошенко лідером української опозиції. На другому місці з великим відривом - Арсеній Яценюк, третій - Віталій Кличко.