Європейці протестували проти постійного зменшення пенсій, зарплат, соціальних виплат та збільшення податків. Лише в Іспанії у масовому страйку взяло участь більше 300 тисяч людей. У країні кожен четвертий - безробітний.

Політики кажуть, що це політичний страйк. Звичайно, це політичний страйк. Це протест проти уряду, політика якого є суїцидальною та антисоціальною. Це влада безробіття, злиднів і бідності, -
заявив представник профспілки Іганцо Фернандес Тохо.

Масштабний страйк паралізував транспортне сполучення у ряді країн-членів ЄС, навіть у Брюсселі частина потягів не зрушили з місця. Робітники залізниць перекрили колії.

"Я вважаю, що політики повинні прислухатися до людей. Це перша акція такого масштабу, і думаю, що будуть й інші. Політичні лідери мають зважати на вимоги протестувальників. В іншому випадку у них будуть серйозні проблеми", - вважає протестувальник Філіп Пірс.

Не менш масштабний страйк відбувся у Португалії. Тут протести позначилися на роботі громадського транспорту, довелося закрити школи та магазини. Скасували сотні авіарейсів.

Ми прибули сюди о дев'ятій ранку і повинні чекати тут до дев'ятої вечора. Громадський транспорт не працює, тому ми застрягли. Шкода,
- розповіла пасажир Вірджинія Бельмонте.

Зглянутися над народом вимагали від своєї влади і греки. Масові демонстрації відбулися під стінами парламенту.

"Все, чого ми досягли упродоовж останніх 50 чи 60 років, знищується. У цій країні більше немає нічого стабільного, вас можуть звільнити в будь-який момент”, - член профспілки викладачів Ангелікі Фатуроу.

Це день усіх європейських працівників. Уперше в історії профспілки мобілізувалися та скоординували проведення загального страйку. Ми сподіваємося, що цей протест покладе край політиці жорсткої економії, яка впроваджується у багатьох країнах", -
видавець газети "Робітнича солідарність" Панос Гарганас.

В італійському Турині протестувальники захопили будівлю місцевої адміністрації і побилися з правоохоронцями. Волю рукам збіднілі люди дали також у Римі.

Найбільш активно висловлювали своє невдоволення іспанці. Демонстранти ледь не спалили власну столицю. Крім підпалів, страйкарі влаштовували сидячі протести, провокували бійки з поліцією. Як результат, понад 70 людей постраждали, близько 120-ти найбільш активних страйкарів затримали.

"Навіть колосальний розмах страйків навряд чи змусить уряди скасувати заходи жорсткої економії", - кажуть європейські оглядачі.

За даними статистики, у країни Єврозони повертається рецесія, а за словами Канцлера Німеччини Ангели Меркель, Європі на подолання боргової кризи знадобиться щонайменше 5 років.