Втім в уряді його розглядати поки не готові. Прем`єр дав на доопрацювання закону ще два тижні.

“Звичайно, він ще не виріс до своєї завершеної форми. Він зараз в процесі вдосконалення, але вдосконалення зараз відбувається в частині юридичній, юридичних формулювань, лінгвістичних. Тобто, вдосконалення за формою”, - каже голова робочої групи, в.о. ректора НТУ КПІ Михайло Згуровський.

Студенти можуть зарахувати собі як перемогу те, що в новій редакції документу прописано - держзамовлення має бути не менше 51% від загальної кількості випускників шкіл. Тобто, більше половини абітурієнтів навчатимуться безкоштовно. Також новий документ забезпечує фінансову автономію навчальних закладів. Вартість навчання для нових студентів-контрактників зростатиме щороку, а от для тих хто вже навчається - вона не змінюватиметься.

“Коли кажуть, що вищий навчальний заклад піднімає плату за навчання - це формула докорінно невірна тому, що він не має права піднімати. Він встановлює кожного року плату для нового набору на рівні економічно обґрунтованого для цього року”, - каже проректор з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Т.Шевченка Володимир Бугров.

“Не всім треба іти навчатись в університети. Дехто має іти навчатись і в технікум, ПТУ і інше”, - каже перший заступник голови Комітету ВР з питань науки і освіти Максим Луцький.

Доведеться студентам забути і про підвищення стипендій до рівня прожиткового мінімуму. Принаймні поки що.

“Ми ще на пенсії вийти не встигли. Але я запропоную тут більше компромісний варіант, що безумовно до того потрібно прагнути і це потрібно закласти. Але вирішувати це питання потрібно поступово, виходячи з реальних можливостей держави”, - каже прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Новий закон "Про вищу освіту" мають схвалити у Верховній Раді до кінця поточної сесії.