Зустріч з Назарбаєвим

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв приїхав до Києва, бо його особисто запросив Петро Порошенко. Країна-член митного союзу готова співпрацювати та торгувати з Україною, яка інтегрується у європейський союз. Тож на зустрічі з президентом переважала політика.

Я хочу вас привітати. Незважаючи на труднощі, війну, загибель людей, ви змогли провести вибори в Раду, у зв'язку з цим сформувавши уряд. Це перша велика перемога президента. Мінський процес, який я теж дуже підтримую – це теж ваша заслуга,
— запевнив Нурсултан Назарбаєв.

Україна та Казахстан тепер поновлюють військову-технічну співпрацю. А через кризу у енергетиці Астана допомагатиме Києву вугіллям. У той же час треба щось робити з торгівлею, адже вона впала наполовину. про це розмовляв Назарбаєв вже на зустрічі з прем'єром Арсенієм Яценюком. Глава українського Уряду пояснює – це все через агресію Росії.

Міжурядова комісія запрацює вже найближчим часом. Її голова з українського боку – міністр економіки України Айварас Абромавічус. Каже, що вже у лютому до Астани полетить Петро Порошенко. Зміцнюватиме зв'язки.

Візит Президента до Казахстану планується на кінець лютого. Товарообіг впав більше ніж на 50%, тому наразі йдуть переговори про те, що б між нашими країнами була вільна торгівля,
— наголосив Абромавічус.

Візит Лукашенко до України

За день до візиту Назарбаєва були ще одні президентські відвідини. У Києві гостював бацька Олександр Лукашенко. І також пообіцяв Україні всіляку підтримку. А ще налагодження торговельних та інформаційних зв'язків. Для прикладу вже з нового року в ефірі Білорусі з'явиться україномовний телеканал. Політологи кажуть: таке повальне політичне паломництво на найвищому рівні свідчить – Росія втрачає свій вплив на країни СНД. І через загарбницьку поведінку, і через вкрай слабку економіку.

І Президент Білорусі, і Казахстану не хочуть, щоб ці два роки вони мали такі самі негативні наслідки від тих санкцій, які є проти Росії. Тому вони шукають компенсатори і співпрацю з Україною, нам це також дуже вигідно, бо може вийти на більш високий рівень двосторонніх стосунків,
— наголошує політолог.

Саме зараз вдалий час для нових міждержавних об'єднань, жартує Бала. Для прикладу – Казахстан-Україна-Білорусь - скорочено БУК - чи навпаки - і буде КУБ. Щоправда про таку тіснішу співпрацю, принаймні на загал, під час візитів президентів не йшлося.