У нової Ради вже традиція – більше радитися за зачиненими дверима, ніж в парламентській в залі. Володимир Гройсман оголосив початок засідання та одразу перерву майже на три години. А потім ще одну перерву.

У кулуарах пояснюють – все це через бюджетний комітет, на який декілька претендентів.

Після тривалої паузи стає відомо: бюджетом займатиметься фракція "Блок Порошенка". Комітет очолить Андрій Павелко. Загалом фракція отримала 9 комітетів: з питань аграрної політики, европейської інтеграції, екологічної політики, охорони здоров’я, з питань інвалідів, сім’ї, транспорту, податкової та митної політики. Парламентарії обрали також заступників Володимиру Гройсману – першого та другого віце-спікерів. Їх хочуть прирівняти в повноваженнях. Першим став екс-секретар РНБО, депутат з "Народного фронту" Андрій Парубій.

"Народний фронт" отримав Комітет з питань економічної політики, з питань культури, з питань науки і освіти, паливно-енергетичного комплексу, свободи слова, соцполітики.

Другий віце-спікер Оксана Сироїд із "Самопомочі". У президії вперше опинилася жінка. Спочатку фракція претендувала на чотири комітети. Втім поступилися комітетом з нацбезпеки Сергію Пашинському з "Народного фронту". Аби пришвидшити роботу. Фракція "Батьківщини" отримала три комітети.

І вже вчорашня влада – "Опозиційний блок" нарікає, мовляв, їх обділили. Поки що їм мне дали жодного комітету. Ображені, до того ж, що не отримали місця у президії.

Однак опозиція – це не лише "Опозиційний блок", але й позафракційні депутати, серед яких багато військових. Вони не отримали жодного комітету. Тому хочуть об'єднатися у групу, щоб мати хоч якийсь вплив у парламенті.

Загалом, у Раді створили 27 комітетів та дві комісії – спеціальні контрольні з питань приватизації та демократичного встановлення контролю над військовою організацією держави.