Депутати заслухали представників силових структур про хід розслідування. Втім після пісних доповідей силовиків на порядку денному з’явилося давно заплановане завдання — присяга нового омбудсмена. Трибуна — заблокована бютівцями, тож Валерія Лутковська буквально в дверях сесійної зали за 30 секунд під крики «Ганьба» зачитала присягу.

“Обіцяю чесно та добросовісно захищати права громадянина”, — казала Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковська.

Регіонали з відчуттям повної перемоги одразу закрили засідання парламенту. Тим часом, обурені опозиціонери заявляють — їх ошукали. Мовляв, вони згодилися розблокувати трибуну лише для питання по Дніпропетровську.

«Прикриваючись кров’ю людей і Дніпропетровськом, вони поставили на голосування грошові і кадрові питання, вони поставили питання про призначення омбудсмена, який зможе давати правильні дані про те, що відбувається в Качанівській колонії по відношенню до Тимошенко - це перейшло всі межі».
— народний депутат з фракції НУ-НС Арсеній Яценюк.

У провладній більшості кажуть, немає значення як і де складена присяга. Головне, що вона є. Тепер депутатам не доведеться завтра виходити на роботу.

«Повірте, ніхто нікого не обдурив, ніколи в житті, тут простих таких, кого можна обдурити - нема, сюди прості не попадають, вони всі прекрасно все знають, просто може не всі члени фракцій встигли бути проінформовані, але те, що відбулося, я впевнений, всі про це знали».
— народний депутат з фракції Партії регіонів Володимир Макеєнко.


Кому вигода?
Поки депутати і чиновники утримуються від коментарів щодо подій у Дніпропетровську, експерти керуються принципом шукати тих, кому це може бути вигідно.

“Інформація про ці вибухи відволікла увагу від ситуації навколо Тимошенко. Якщо б це була заздалегідь зрежисована ситуація, то Янукович би виступив зі спеціальною заявою і його б кожну годину транслювали по телебаченню. Грати на збудженні суспільства внаслідок кризових, критичних ситуацій — це дуже небезпечна технологія, це палиця у двох кінцях”, — сказав політолог Володимир Фесенко.

“Кому вигідно, то, як не дивно, саме владі. Тому що саме вибух, або резонанс від цих вибухів можуть відволікти суспільство від інших дуже політично-чутливих тем, які сьогодні виникають. А ці теми, по-перше, навколо ситуації побиття Тимошенко, а по-друге, навколо невдач або іміджевих програшів української влади на зовнішній політиці”, — каже політолог, директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак.

Організатори серії вибухів у Дніпропетровську не ставили за мету завдати шкоди якомога більшій кількості громадян. Таку думку висловив колишній заступник голови Служби безпеки України, генерал-лейтенант Олександр Скіпальський виданню Gazeta.ua.

«Кримінал сьогодні просякнув усі державні і правоохоронні органи. Де не тикни, потрапиш на вплив колишніх чи теперішніх «авторитетів». Щось не поділили, когось хотіли налякати, шантажують чи таке інше. Може бути пов'язано і з останніми вбивствами там-таки — у Дніпропетровську».
— екс-заступник голови СБУ Володимир Скіпальський.

Після присяги нового омбудсмена до Дніпропетровського питання депутати втратили цікавість. В останній робочий день парламентського тижня, який припав на суботу, депутати не працюватимуть.