Азарову розробки науковців подобаються

“Ми - вчені, інтелект нації, люди з двічі-тричі вищою освітою змушені ходити і просити влади грошей на прожиття”, - заявила член ЦК профспілки працівників НАНУ Тамара Кузнєцова.

Прем'єрові Миколі Азарову розробки науковців подобаються. От тільки, каже, вони надто дорогі для української економіки і нехай науковці пропрацюють ще - здешевлять свої наукові прориви.

“Плани енергозбереження, які дозволять, наприклад, заощадити 4 мільярди кубометрів газу в рік. Чудово! Правда, витрати 24 мільярдів гривень. Треба ставити питання максимального здешевлення від впровадження цих розробок”, - сказав Прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Недостатнє фінансування наукових інститутів

Інтелектуальна еліта пояснює - робити геніальні відкриття і отримувати світове визнання цілком можливо, але за 3 тисячі гривень в місяць у середньому і на обладнанні 30-річної давнини інновації не під силу.

“Нам натякають: А де ж Ваші лауреати нобелівських премій? Ну це звучить як блюзнірство - за такого фінансування вимагати таких досягнень, які дійсно ціняться наукової світовою спільнотою”,
- голова профспілки працівників НАНУ Анатолій Широков

В інституті, де Азаров ознайомився з альтернативними джерелами енергії, заборгованість по зарплаті становить 17%. Таких зубожілих інститутів при національній академії наук - 170.

“Майже по кожному відділу є борги, ці борги ми сьогодні вирішуємо - в основному людей за свій рахунок відправляємо. Але це не вигідний захід тому будемо думати про те, щоб скоротити якусь частину людей. Доведеться”, - каже директор Інституту технічної теплофізики НАН України Анатолій Долінський

У держави не вистачає коштів, аби закупити винаходи

Анатолій Тесля розробив моногранулятор - винахід піднімає врожайність на полях до 2-х відсотків. Втім, у держави не вистачило коштів, аби його закупити.

“Будь-яка держава без науки обійтися не може, це перший рушійний фактор розвитку економічного прогресу і взагалі прогресу. Звісно, фінансування бажано щоб було більше. Акція мала б бути напевно навіть і раніше. Тому що фінансування, звичайно, слабке”, - зазначає старший науковий співробітник Інституту технічної теплофізики НАН України Анатолій Тесля

На пікетування Кабінету Міністрів 24-го травня планують вийти майже 3 тисячі науковців. Якщо їхні вимоги щодо підвищення зарплатні та покращення фінансування наукової діяльності не виконають, вони обіцяють залишити кафедри і протестувати під будівлею уряду безстроково