Серед аргументів опозиції - дані про підкуп членів скандальної ОВК.

“1 листопада кандидат у депутати Тетяна Засуха взяла у Державному банку кредит у розмірі 8,3 млн грн. Дані гроші могли бути витрачені на підкуп членів і голови виборчої комісії”, - сказав голова ради Об’єднаної опозиції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Представників Тетяни Засухи на суді не було. Втім, її прес-служба заявила, що висунуті опозицією аргументи не відповідають дійсності і нагадала про кримінальну відповідальність за наклеп.

А у залі засідань тим часом другий день сперечаються, чи законно діяла ОВК. Мовляв, рішення суду не є зобов’язальним. Закон опоненти трактували по-різному.

“Було рішення суду, яким встановлюється факт протиправного недопущення спостерігачів в приміщення дільничних виборчих комісій. Дані рішення і стали для нас підставою у відповідності до пункту другого частини 15 статті 94 України визнати голосування недійсним на певних дільницях”, - сказав голова ОВК В’ячеслав Мартинюк.

“Жодного слова про те, щоб провести повторний підрахунок чи визнати недійсними голосування на дільницях, в цих рішеннях не йдеться. Більше того, Закон України про вибори народних депутатів чітко зазначає, що ці рішення судів носять виключно рекомендаційний характер, оскільки виборча комісія окружна має право прийняти таке рішення. В даному випадку, вони порахували, що це їх обов’язок”, - каже представник ОО "Батьківщина" Андрій Помазанов.

Члени ОВК пояснили - за визнання виборів недійсними голосували колегіально. Разом з тим, свідки, яких допитали в суді, заявили: за що саме піднімали руки - не зрозуміли, а на голову ОВК чинили тиск з боку кандидата Тетяни Засухи.

“Були кандидати в залі, був певний тиск на членів окружної виборчої комісії, зокрема, на голову. Це є на відео. Зокрема, я говорю про Тетяну Володимирівну Засуху, яка говорила – “Слава, працюємо, Слава працюємо””, - розповів член ОВК Олексій Боровий.

“Було поставлено на голосування щось. Я не можу констатувати, чи було поставлене на голосування про включення до порядку денного засідання питання розгляду цих судових ухвал, чи це було питання по суті”, - каже свідок, міжнародний спостерігач від Комітету за відкриту демократію Ярема Бачинський.

Як відомо, окружком №94 на підставі судових рішень визнав недійсним голосування на 27 дільницях округу, що охоплює близько 30 тисяч виборців. У підсумку - кандидат від опозиції Віктор Романюк, який перемагав за результатами голосування, програв висуванці Партії регіонів та дружині колишнього губернатора Київщини Тетяні Засусі.