“Якби українські колеги зробили теж саме в Раді, то ви б могли разом з Дмитром Анатолійовичем Медвєдєвим синхронно підписати ці закони щодо ратифікації договору про зону вільної торгівлі”, - каже прем`єр-міністр РФ Володимир Путін.

Зараз Україна та країни СНД торгують за двосторонніми угодами. Що ж дає новий документ - російська та вітчизняна сторони тлумачать по-різному. Москва говорить про надприбутки, Київ нагадує про вилучення.

“Під вилучення підпадає набагато більше, ніж половина товарообігу України з країнами СНД. Оскільки нафта, продукти її переробки, газ природній, інші види газу, деревина, відходи і сировина для виробництва кольорових металів - це все підпадає під вилучення”, - каже народний депутат Віктор Матчук.

В угоді про ЗВТ також йдеться про те, що торгівельні спори вирішуватиме не третя сторона, а російський суд. Вплине договір і на відносини з Європою, - переконані експерти.

“Якщо, наприклад, Україна приєднується до зони вільної торгівлі, поглибленої і всеохоплюючої з Європейським союзом, то маючи таке юридичне затвердження, Росія автоматично ставить питання про зміну тарифів, торгівельного режиму по товарах з Україною”, - каже заступник директора центру імені О. Разумкова Валерій Чалий.

Зону вільної торгівлі глави урядів країн СНД надумали створювати в жовтні минулого року. Разом з тим, до кінця березня Україна очікує на парафування такої ж угоди з Європейським союзом.