Польща, Молдова, Литва та Словаччина готові були взяти участь у саміті

Як повідомляють у Міністерстві закордонних справ України, захід відклали на невизначений термін через те, що ряд глав держав Європи не зможуть на нього приїхати.

"Україна відмовляється від його проведення, це чітко зафіксовано в нашій заяві і далі цю справу будемо розглядати і дипломатичними каналами повідомляти наших партнерів. Про свою готовність взяти участь у заході повідомили президенти Польщі, Молдови, Литви та Словаччини",
– речник МЗС Олександр Дикусаров.

Як відомо, участь у саміті планували взяти майже два десятки іноземних делегацій на чолі з президентами країн Європи. Втім, упродовж останніх двох тижнів більшість делегацій відмовилися їхати в Ялту. Деякі заявляли: на знак протесту проти утримання Юлії Тимошенко в тюрмі й можливого її побиття.

Влада України діяла всупереч рекомендаціям Європи

На думку експерта з міжнародних питань Олександра Сушка, відтермінування саміту – логічний наслідок поведінки української влади, яка діяла всупереч рекомендаціям Європи.

­"Одним з факторів, чому все так гостро зараз обернулося є те, що занадто довго Україну переконували не робити того, що вона робить, точніше, українське керівництво. Тобто, оці меседжі про те, що не треба садити у в'язницю лідерів опозиції, з ними європейські лідери їздять вже більше року. В певний момент ця кількість перейшла якість, коли стало зрозуміло, що українська сторона не хоче прислуховуватись до тих речей, які для Європи є основоположними”,
– експерт з міжнародних питань Олександр Сушко.

Відомо, що на торішній саміт лідерів держав Центральної Європи до Варшави приїхали 19 голів держав.