Новий кодекс має стати значно ліберальнішим за попередній, принаймні про це говорить радник президента.

“Проект КПК України пройшов дві міжнародні експертизи. Рада Європи призначила експертів, які працювали над цим документом. І успішно після двох розглядів документу в Раді Європи він запропонований Верховній Раді України”, - каже радник Президента України Андрій Портнов.

Серед новацій КПК, зокрема, введення нового запобіжного заходу - домашнього арешту. Також документ пропонує впровадити заставу замість арешту - від 5 тисяч до 300 тисяч гривень. Не стосуватиметься це лише насильницьких злочинів. Автор, іншого варіанту проекту Кримінально-процесуального кодексу, який подали в Раду, але за який відмовились голосувати - застерігає від небезпек.

“Я не можу казати, що президентський законопроект поганий - ні. У ньому чимало прогресивних для українських реалій, навіть, революційних новацій. У ньому також приховані, натомість, суттєві небезпеки, які можуть вдарити по кожному присутньому в цій залі”, - каже народний депутат Роман Зварич.

Головний недолік документа, на думку Зварича - розширення повноважень прокурорів. Також у опозиції бідкаються і через неможливість оскарження в суді порушення кримінальної справи та прирівнювання адвоката до захисника. Відтак, парламентська меншість за проект закону не голосувала. У більшості обіцяють недоліки врахувати.

“Нам необхідно з’ясувати. Дуже багато було в виступі Зварича, в тому числі в зіставленні з тим кодексом, який він підготував. Нам необхідно переглянути, що потрібно допрацювати. Ми будемо робити все можливе для того, щоби всі прогресивні норми були враховані”, - каже лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Тим часом, у більшості прогнозують, новий Кримінально-процесуальний кодекс ухвалять в цілому протягом місяця.