У понеділок, 25 липня організатор і виконавець злочину Андерс Берінг Брейвік вперше постав перед судом. Йому висунули обвинувачення в скоєнні терористичних атак, в результаті яких загинули 76 людей.

Відповідна стаття передбачає до 21 року ув’язнення, якщо ж Брейвіку згодом інкримінують злочини проти людяності йому “світить” 30 років за ґратами. Злочинець без вагань визнав, що саме він стоїть і за вибухом, і за розстрілом молоді 22 липня.

“Під час слухань обвинувачений зізнався в організації вибуху в Осло та стрілянини на острові Утоя… Втім він не визнав своєї вини. Обвинувачений вірить, що він, цитую, “рятував Норвегію і Західну Європу від культурного марксизму і нашестя мусульман”, кінець цитати”, - каже суддя Кім Хеґер.

Головуючий на засіданні Кім Хеґер задовольнив клопотання прокуратури й заарештував терориста на 8 тижнів до початку слухання справи “по суті”. Строк призначений суддею вдвічі перевищує терміни встановлені норвезьким законодавством. До того ж, 4 перші тижні Брейвіка утримуватимуть в одиночній камері. Листування, спілкування з родиною та пресою на час досудового слідства заборонені.

Мотиви, які стали рушійною силою в діяннях Брейвіка фахівці назвали абсурдними. В Норвегії мешкає найбільш малочисельна мусульманська громада в Європі - всього лише 2 – 3% від загальної кількості громадян. До прикладу, в сусідній Швеції їх 5%, у Франції – 10%, в Росії – 15%. “Хрестовий похід проти ісламсько - марксистських загарбників” змусив адвокатів Брейвіка засвідчити його неадекватність.

“Він будував цей план кілька років. Він шкодує про те, що сталося, втім каже, що не мав вибору, це була необхідність. Мій підзахисний потребує медобстеження, далі я детально ознайомлюся з висновком медиків”, - каже адвокат Брейвіка Гейр Ліппестад.

Захисники Брейвіка розповіли про створену ним “Європейську декларацію незалежності” - маніфест на півтори тисячі сторінок, в якому викладені постулати про “ісламську колонізацію” та “відродження марксизму”. Цей документ разом відеопрезентацією терорист розмістив в Інтернеті за кілька годин до скоєння атак. Окрім адвоката, журналістам вдалося поспілкуватися з батьком затриманого Єнсом Брейвіком.

“Я більше ніколи не спілкуватимусь з ним. Краще б він сам покінчив життя самогубством, а не вбивав стількох людей… Мені соромно і жаль через те, що сталося. З цим почуттям я проживу всю решту свого життя. Я співчуваю людям, які втратили близьких. Я б хотів їм чимось допомогти”, - каже батько терориста Єнс Брейвік.

Саме догляд за потерпілими став головним завданням норвезької влади на минулому тижні. Прем’єр - міністр Єнс Столтенберг в інтерв’ю телеканалу BBC наголосив, що люди не повинні відчувати себе самотніми в їхньому горі, а країна має згуртуватися як ніколи. Весь минулий тиждень в Норвегії відбувалися поминальні заходи, панахиди в церквах, мітинги - реквієми. Всюди були присутні члени уряду та королівської родини.

“Свобода слова і демократія - наймогутніша зброя у світі. Вони визначатимуть курс Норвегії після терактів. Є Норвегія до 22 липня і Норвегія після 22 липня. Але якою саме їй бути - це лише наше рішення”, - каже прем’єр-міністр Норвегії Єнс Столтенберг.

Поряд з поминальними церемоніями тривало й розслідування. Поліцейським вдалося встановити точну кількість загиблих. Їх виявилося 76, а не 93, як вважалося раніше. 68 людей загинули на Утойї, і ще 8 в урядовому кварталі Осло. 28 липня, у четвер було впорядковано кінцевий список загиблих з іменами, віком і місцем, де вони мешкали. Усі дані розміщені на сайті Міністерства Юстиції і поліції.

“Пошукова операція закінчилася. Органи, відповідальні за її проведення заявили, що тіла всіх, хто числився серед зниклих безвісти знайдені”, - каже начальник поліції Осло Йохан Фредріксен.

Також поліції стало відомо про Інтернет - переписку Брейвіка з британським блогером - ісламофобом Полом Реєм. Останній заявив, що не був співучасником злочину і засуджує його холоднокровність. Рей також зауважив, що не поділяє постулати викладені в маніфесті Брейвіка і шкодує, якщо терорист черпав натхнення в його блозі.

Сам Брейвік ще раніше згадував, що до злочину окрім нього причетні два закордонні антиісламські осередки. Втім ці дані не підтвердилися. Також поліція спростувала інформацію про польського спільника Брейвіка. Підприємець з Вроцлава просто продав терористу хімдобрива, з яких терорист виготовив 500-кілограмову бомбу.

На черзі - нові подробиці слідства. Брейвіка регулярно допитують в головному поліцейському управлінні Осло. Останній допит відбувся в п’ятницю. Стало відомо, що 22 липня терорист готував ще кілька атак на Осло. Про це розповів його адвокат. Втім поліцейські поки не коментують гучних заяв. Кажуть все треба ретельно перевірити.