Навпроти прізвища лідера "Аль-Каїди" у списку найнебезпечніших терористів поставили позначку "ліквідовано". Про це заявив у телеефірі президент США Барак Обама: бін Ладена було убито під час спецоперації у місті Аботтабад, що у Пакистані.

“Сьогодні я можу повідомити, що США провели операцію, яка знищила Усаму бін Ладена, - терориста винного у смерті тисяч чоловіків, жінок та дітей. Операцію провела невелика група людей, які зробили все можливе, аби не завдати шкоди цивільному населенню. Після перестрілки бін Ладен був убитий”, - каже президент США Барак Обама.

Білий Дім не забарився поділитись зі світом деталями знищення терориста №1. На слід бін Ладена американцям вдалось вийти у серпні 2010 року. Як виявилось, протягом останніх кількох років лідер "Аль-Каїди" проживав у фешенебельному будинку, всього за сотню метрів від військової академії. Віллу найвідомішого терориста оточував кількаметровий паркан. Бін Ладена вбили неозброєним, перед смертю він намагався чинити опір, втім, про що саме йде мова, у Вашингтоні не уточнили.

“Бін Ладена та його родичів виявили на другому та третьому поверхах будинку. Ми побоювалися, що бін Ладен чинитиме опір, і він це робив. В одній з кімнат був він та жінка, вона кинулася на нашого солдата і він її поранив в ногу. Потім солдат вистрелив та вбив Бін Ладена. Він був неозброєний”, - каже прес-секретар Білого Дому Джей Карні.

Після цього тіло терориста перенесли на військовий корабель, а згодом екстрено захоронили в морі. При цьому - наголосили у Білому Домі - було дотримано всіх мусульманських звичаїв. Окрім пошани до традицій, американці мали й іншу мету - зробити неможливими паломництво до могили бін Ладена.

Та світ не почув від Білого дому, головного - відповідей на питання щодо обставин розшуку та смерті терориста. Зокрема, фахівці не вірять, що влада Пакистану не знала про місцеперебування лідера "Аль-Каїди", і не розуміють, чому американцям знадобилось стільки часу, щоб стерти з лиця землі свого найбільшого ворога.

“Ми, афганці, завжди казали, що бін Ладен та інші лідери "Аль-Каїди" переховуються у Пакистані, але ніхто не вірив, що вони там живуть у розкішних палацах, а не печерах”, - каже політичний оглядач Харун Мір.

Не переймалися цими питаннями пересічні американці. Для більшості з них такі деталі значення не мають. Одразу після повідомлення про смерть бін Ладена тисячі громадян США зібрались на площі перед Білим Домом та на Таймс-сквер у Нью-Йорку. Радісний натовп святкував торжество давнього принципу: "око за око, зуб за зуб". Нація 10 років чекала на відплату за смерть тих, хто загинув 11 вересня 2001 року. Видатний крок США у боротьбі з тероризмом привітали лідери багатьох країн світу.

“Я хочу подякувати президентові Обамі за те, що він віддав цей наказ. Сьогодні ми повинні згадати усіх жертв тероризму. Нехай їхні близькі знають, що людини, яка завдала їм стільки болю, немає в живих”, - каже прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон.

Інтерпол, проте, радить не втрачати голову від радості. Голова організації Рональд Ноубл попередив про загрозу терактів у зв'язку з загибеллю бін Ладена. Експерти згідні: терориста №1 уже не має, проте залишилося його дітище - "Аль-Каїда". Кілька країн Європи одразу посилили заходи безпеки, побоюючись помсти терористів за смерть лідера.

“Аль-Каїда” - дуже децентралізована організація, багато груп діють автономно, тому атак можна чекати звідусіль. Саме тому ми вважаємо, що Франція, як і США, може стати ціллю терористів”, - каже міністр внутрішніх справ Франції Клод Геан.

Про те, що побоювання помсти "Аль-Каїди" не безпідставні свідчать і знахідки у будинку, де був вбитий бін Ладен. Американський спецназ знайшов у лігві терориста справжню "скарбницю інформації": комп'ютери, флеш-накопичувачі та мобільні телефони. Дослідивши ці носії, Агентство з нацбезпеки США заявило, що "Аль-Каїда" готувала теракти на десяту річницю трагедії у Нью-Йорку.

Як саме відбувалася ліквідація терориста №1 наживо спостерігали у Білому Домі. Для Барака Обами спеціально організували пряму трансляцію спецоперації. А вже сам господар Білого Дому став першим, хто поділився новиною з усім світом. Після чого рейтинг президента Обами блискавично зріс - одразу на 9%. Американці забули минулі промахи та невдачі. А експерти зазначають, кращого годі й чекати перед початком чергової президентської кампанії в країні та продовження антитерористичної операції, аби не допустити кривавого реваншу.