У свою чергу, відносно євро гривня може укріпитися через боргові проблеми країн єврозони. Відтак, до жовтня регулятор радить зберігати заощадження у гривні.

“Буду рекомендувати гривню. Тому що ми живемо в Україні. Плануємо, що наші діти будуть жити тут. Тому як ми ставимося до своєї валюти, так вона буде й працювати. Ми зробили аналіз: якщо б людина 7 років тому поклала б гривню й не чіпала вклад, вона б мала сьогодні прибуток. Навіть у порівнянні з валютним вкладом”, - каже голова Національного банку України Сергій Арбузов.

Натомість експерти фінансового ринку вважають, що Україні варто подумати про девальвацію національної валюти. Адже країна на сьогодні перебуває в зоні економічної турбулентності. Ситуація спричинена не лише зовнішніми, а й внутрішніми чинниками. Зокрема, основним дестабілізуючим фактором є валовий зовнішній борг, обсяг якого наразі становить 40% ВВП країни.

Разом з тим, девальвація для економіки обернеться як позитивними наслідками, так і негативними. Плюсом для економіки буде стимулювання експорту, підвищення попиту на вітчизняні товари на внутрішньому ринку, зниження темпів витрачання міжнародних резервів. Втім негативним наслідком здійсненої девальвації стане втрата довіри до нацвалюти та знецінення гривневих вкладів. Проте зважаючи на те, що попереду Україну чекають парламентські вибори, урядовці навряд чи підуть на такий малопопулярний крок, переконані економісти. Відтак, стабільність гривні залежатиме лише від зовнішніх факторів.

Зауважимо, за підрахунками фінансових експертів, підтримка гривні цьогоріч обійдеться Нацбанку приблизно в $4 млрд. Отже, золотовалютні резерви держави доведеться знизити з нинішніх $32 млрд до $28. Проте резервів НБУ без поповнення грошового ресурсу надовго не вистачить. Відтак, якщо Україні не вдасться домовитись з Росією про зниження ціни на газ, а з МФВ - про продовження співпраці, гривні до кінця поточного року може обвалитися до 9,50-10 гривень.