Віктор Янукович у Москві
Лідерів країн СНД запросили до Кремля на неформальний саміт – Віктор Янукович серед інших поспішає подати руку російському президенту Путіну – від хвилювання – стає спиною до камер.

До Білокам’яної Україна приїхала з домашнім завданням: домовитися про ціну на газ. Адже за два роки переговорів Київ має нульовий результат. Травневий візит Януковича не вніс конкретики в це питання, натомість Росія знову натякнула – газова політика залежить від участі України у Митному союзі та ЄврАзЕС.

“Ми будемо шукати модель співпраці з митним союзом, ми будемо безумовно розглядати питання підписання угоди про Зону вільної торгівлі. скоріш за все ми її підпишемо”, – заявив Президент України Віктор Янукович.

Микола Азаров у Брюсселі
Поки Віктор Янукович у Москві говорив про плідну співпрацю, Микола Азаров у Брюсселі мусив слухати порцію критики та зауважень. Єврочиновники не можуть забути жінку, яка входила до списку впливових світу цього.

Те, що вона нині у в’язниці, а побачити її можна лише на подібних фото для ЄС доказ того, що в Україні щось не так з демократичними процесами. Єврокомісари нагадали: угода про Асоціацію з ЄС напряму залежить від поведінки Києва у справі Тимошенко та реформ в країні.

“Я сказала прем’єру Азарову, що ми хочемо підписати угоду про асоціацію з Україною, але ми сподіваємось, що Україна вирішить питання, яке ми називаємо вибірковим правосуддям. Система правосуддя не в тому стані,я кий повинен бути. Випадок Юлії Тимошенко – не єдиний, є й інші”, – заявила Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.

“Немає ніякого плану Б. Ми віримо, що відмова від процесу асоціації буде зрадою громадян і зрадою принципів Східного партнерства. Втім це не означає, що ми будемо йти на компроміси у питанні демократичних цінностей, прав людини, основних свобод та верховенства права, які є частиною угоди”, – пояснив Верховний комісар з питань розширення та європейської політики сусідства ЄС Штефан Фюле.

Український прем’єр категоричним тоном європейських дипломатів не надто перейнявся. Відповідь на закиди була одна: Тимошенко сидить за ґратами, бо вчинила злочин. Хочуть переконатись – нехай приїздять на судові засідання.

"Ми граємо не в наш сценарій, і ви і ми. Ми граємо в чужий сценарій, сценарій, який нас хоче відштовхнути від Європейського союзу, але не ми автори цього сценарію", – каже прем'єр-міністр України Микола Азаров.

“Україні важко зрозуміти, чому Європейський союз приділяє справі Тимошенко таку увагу. Тимошенко - як сигнал тривоги, який може спровокувати ще більшу стурбованість зі сторони ЄС, більш тяжкі наслідки з правової системою в майбутньому”, - каже дослідник Німецького інституту міжнародних відносин Сьюзан Стюарт.

Повернулися ні з чим
І Москва, і Брюссель для офіційного Києва не стали так званими "дипломатичними трофеями". Україна вкотре зізналася в коханні і Європі, і Кремлю. Втім, створити шведської сім’ї в форматі "Україна, Росія, ЄС" не вийде, кажуть експерти.

“Ми маємо справу з елементарною спекуляцією, тобто, в Брюсселі ми розказуємо, що ми підемо до Росії, в Москві наша влада розказує, що ми проводимо якісь переговори з європейським союзом”, – вважає аналітик Володимир Горбач.

“Фактично, ми так вперто рухаємось в напрямку багатовекторної ізоляції, ні контакти з Росією, нерозуміння суті ситуації з Європою не дозволяє нинішній владі прийняти кардинальне рішення”, – переконаний політичний аналітик Ігор Жданов.

Вітчизняні дипломати, які вміють слухати між слів, розуміють - ЄС з Україною ще не скоро з`єднається. Хоча, повертатися спиною до Києва у Європі ніби й не поспішають, - зауважують експерти. Щодо Росії, то вона займає вичікувальну позицію.

“Сьогодні ми не будемо просити про перспективу членства. Очевидно, що зараз європейський порядок денний диктують внутрішні виклики. Ми заслужили на асоціацію з ЄС”, – заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

“У Росії немає жодних підстав і мотивації на сьогодні іти на поступки Україні. Вони чекають , поки Україна повністю втратить будь-яку альтернативу на західному векторі, повністю закриє для себе своїми руками двері на захід і тоді вони розраховують тепленькими взяти київ і так. навіщо їм зараз щось давати Україні в сфері газу, якщо Україна і так в безвиході”, – пояснює директор інституту Євро-атлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Тим часом, Європейський парламент терміново почав готувати нову резолюцію по Україні. Очікується, що текст документу, який планують ухвалити вже наступного тижня у Страсбурзі, буде достатньо жорстким.