“Посилення державного кордону, збройна відсіч агресії, вона буде посилено нести охорону громадського порядку”, — пояснює народний депутат, екс-міністр оборони України Олександр Кузьмук

Внутрішні війська себе скомпроментували, переіменували на більш патріотичне слово "національна гвардія". Кажуть, що туди буде масовий наплив з Майдану. Так сьогодні у внутрішніх військах маса вакансій,
— додає народний депутат від ВО "Батьківщина", генерал міліції Геннадій Москаль.

Внутрішні війська — це близько 30 тисяч бійців. Національну гвардію запланували з удвічі більшою чисельністю. Ось вони — потенційні гвардійці — самооборона майдану.

Наш дух, наша сила — сильніша від будь-яких спроб зламати і підкорити собі Україну,
— каже секретар РНБО Андрій Парубій.

У п'ятницю з Майдану на полігон відправили перших 500 добровольців. З військовими навичками у багатьох проблеми, але бойового запалу чоловікам не займати.

Попереду у них медогляд, фізичні та тактичні навчання впродовж 2 тижнів, після них далеко не всі стануть гвардійцями. А випробовувати себе на полігон поїдуть наступні 5 сотень Самооборони.

А це вже робота професійних українських військовослужбовців. Армія зараз в бойовій готовності, із 3 березня по всій країні проходять військові навчання.

Незважаючи на дуже серйозні економічні проблеми, які безумовно є в нашої країни, Кабінет міністрів мобілізує всі наявні ресурси для того, щоб забезпечити нашу армію, щоб ми могли захистити нашу країну,
— сказав в. о. Президента України Олександр Турчинов.

Однак саме ж керівництво української армії визнає: окрім бойового духу — все решта у збройних силах в плачевному стані. Мовляв, попередня влада протягом 4 років цілеспрямовано армію знищувала.

Якщо ми маємо загальну чисельність сухопутних військ у 41 тисячу, із них повинні бути уже готовими, коли дана команда, 20 тисяч, то я вам доповідаю: фактичний стан — готові тільки 6 тисяч”,
— додає в. о. міністра оборони України Ігор Тенюх.

Вже зараз у лавах добровольців — тисячі чоловіків. Але роботу у військкоматах знаходять для зовсім невеликої частині. Українське керівництво поки непереконливе у своєму намірі дати відсіч можливому наступу російської армії. А без власного спротиву сподіватися на військову допомогу ззовні марна справа.