“Історія циклічна. Через 20 років після Революції на граніті - українські студенти знову на вулиці. Та якщо тоді вони боролися за незалежність України - то тепер - за незалежність української освіти”, - каже кореспондент Вікторія Лісецька.

Протестують по різному - хто, керуючись власними переконаннями, йде з квітами до профільного міністра Табачника, а хто - тісно спілкується з міліцією та беркутом.

“Щодо Михайлівської площі, і ще кількох місць є заборона суду про зібрання та проведення масових акцій. Цим громадянам, які там збираються це добре відомо. Суд вважає, що проведення цих масових акцій заважатиме проведенню загальнодержавних акцій”, - каже речник ГУ МВС у м. Києві Володимир Дмитренко.

Одна з головних вимог стайкарів - відставка Дмитра Табачника. На передовій, вже традиційно - студенти Києво-Могилянської академії.

“Ходячи Могилянкою знайти людину яка скаже – Так, мені подобається Табачник - неможливо, і є багато ВУЗів, які нас підтримують - і в Києві, і на Західній Україні, і навіть - на Східній Україні”, - каже студентка Ярослава.

“В будь-якій цивілізованій країні - в США в Європі, хіба в Гондурасі такого нема - якщо проти міністра освіти виступають студенти - він би подав у відставку”, - каже голова КУПР Сергій Мельниченко.

Проте Дмитро Табачник не те що у відставку не подає, йому взагалі до студентських протестів байдуже. Протягом 2 днів страйків міністр проводив форум європейських освітян у Києві.

“До альтернативних форумів ставлюся позитивно, бажано щоб студенти вміли ще читати - і зрозуміли, що сьогоднішній форум присвячений середній школі, а вони в своєму форумі розказують про підходи в вищій освіті. Це безумовно цікаво, але так само дотично до нашого форуму як пташиний переліт до свята Богородиці”, - каже міністр освіти, науки, молоді та спорту Дмитро Табачник.

“Інцидентів не уникнути, але будь-який інцидент можна вирішити шляхом порозуміння. І я певна, що ваш міністр готовий до цього - без сумніву”, - каже директор департаменту освіти Ради Європи Олоф Олафсадотір.

Проте не всі колеги по цеху Табачника мають таку лояльну позицію до дій влади щодо студентських протестів.

“Те, що мирний протест розігнали... Чому поліція має втручатися? Це має бути освітнім заходом. Але, очевидно, це не можливо. Це дуже сумно”, - каже професор Каліфорнійського університету Майкл Буравой.

Нагадаємо, Табачника засуджують за антиукраїнську позицію. Деякі експерти й політики зауважують: чинний міністр освіти й науки, молоді та спорту, судячи з його численних висловлювань, саму Україну, яку він має честь представляти на найвищому рівні, відверто зневажає.

“Він взагалі ксенофоб - бо були різні заяви навіть проти африканських людей, і взагалі так вихваляти вішателя Столипіна, який замучив сотні людей - і українців, і росіян - це вже щось значить про погляди історика в лапках Табачника”, - каже член Правління Української Гельсинської Спілки Володимир Чемерис.

"З самого початку в слові "Малоросія" – ніжність та шанування до батьківщини історичної Русі, її найдавнішому, початковому центру. В тому, як намагаються сьогодні спотворити цю позицію, видаючи Україну за щось принижене та незначне в очах Руського миру". Дмитро Табачник. Православний журнал "Фома".

“За результатами дослідження, оприлюдненого на Всесвітньому Економічному Форумі в Давосі Україна знаходиться на 56-му місці, а ми - на 72-му”. Дмитро Табачник (Дніпропетровськ, 31 серпня).

“Україна разом з Росією є співавтором і співвласницею величезної україно-російськомовної культури”. Дмитро Табачник (Харків, 25 квітня 2010 року).

Також занепокоєння у багатьох викликали нові підручники з історії - скорочені та з деякими ідеологічними правками. "Друга світова війна" знову стала "Великою Вітчизняною", практично зникли згадки про ОУН, Карпатську Україну, а Помаранчева революція згадана у двох абзацах. В посібнику з Історії за весь курс для абітурієнтів взагалі розмістили біографію Віктора Януковича "без купюр" - з інформацією про дві судимості чинного гаранта.

“Якби хтось мені не казав, що це Табачник, то почерк його відчувається прямо тут і його таке рабське угодовство перед президентом, який всього півтора року сидить у кріслі і вже його вводити до підручника - я думаю, що це маразм”, - каже народний депутат Володимир Яворівський.

“Звичайно підручники коректуються, особливо питання новітньої історії. Через три-чотири роки підручник буде змінюватися, тому що будуть додаватися нові моменти новітньої історії”, - каже народний депутат Вадим Колесніченко.

А поки що ті, хто творить нову історію, за свої мирні протести потрапляють до міліцейських відділків. І наврядчи про це розказуватимуть підручники.