Аварія на платформі British Petroleum поставила під загрозу екосистему всієї Мексиканської затоки і спричинила забруднення сотень миль берегової лінії.

Розлив нафти став найбільшою екологічною катастрофою в історії Сполучених штатів. Від забруднення постраждали Флорида, Міссісіпі, Техас, Луїзіана. Аби повністю зупинити витік нафти, фахівцям знадобилося 5 місяців. Перші спроби були невдалими або лише частково зупиняли витік чорного золота у море.

“Ми зібралися тут, аби відзначити першу річницю жахливого вибуху, який стався неподалік узбережжя Луїзіани і забрав життя 11 людей та спричинив розлив мільйонів барелів нафти. Без сумніву, ми будемо продовжувати вимагати від British Petroleum виконати свої обіцянки та виправити ситуацію. Тут у Луїзіані залишається понад 300 миль узбережжя забрудненого нафтою”, - каже губернатор штату Луїзіана Бобі Джіндал.

Незважаючи на мільярди витрачених коштів, екологічна ситуація вкрай далека від ідеальної. British Petroleum - компанія-орендар проблемної платформи, стверджує, що наслідки аварії практично ліквідовані, і екосистемі регіону нічого не загрожує. Проте у вчених-екологів - інші дані. Вони переконують - навіть через рік ситуація залишається катастрофічною.

Адже внаслідок вибуху та затоплення платформи в океан потрапили сотні тисяч барелів нафти. Гігантський об’єм розлитого чорного золота не вдалося зібрати в повній мірі. Навіть досі рибалки, які відважилися ловити рибу на місці аварії, дістають сіті з морськими мешканцями, вкритими нафтою.

“Це мабуть був найгірший рік у моєму житті. 30 років клопіткої праці пішли коту під хвіст, бо хтось не знає, як правильно вести свій бізнес. Я почуваюся дурнем. Ніколи не міг собі уявити, що таке може трапитися”, - каже керівник риболовецької компанії Дін Бланчард.

Всю відповідальність за завдані збитки американська влада поклала на British Petroleum. Це значно зашкодило репутації нафтової компанії. На очищення пляжів і відкритих вод від нафтопродуктів компанія потратила 13 мільярдів доларів.

Крім того на відновлення навколишнього середовища, задоволення позовів приватних осіб і компаній BP виділила ще 20 мільярдів. Втім, British Petroleum не має наміру повністю покривати збитки з власної кишені. Британська нафтова компанія подала позов на 40 мільярдів доларів до власника бурової платформи Deepwater Horizon, компанії Transocean.

BP вважає, що Transocean несе основну відповідальність за торішню катастрофу в Мексиканській затоці. Як сказано у позові, ні один із запобіжних пристроїв не спрацював, коли стався вибух. BP також виставила позов до Cameron International - виробника спеціального обладнання. Перевірка державної комісії минулого місяця виявила недоліки в конструкції пристрою, який мав б зупинити викид нафти з пошкодженої свердловини.