Про це він сказав у коментарі Gazeta.ua.

Експерт зауважив, що через два місяці після підписання Угоди набуває чинності та її частина, яка стосується зони вільної торгівлі. А це означає, що до 3/4 всіх товарних позицій буде застосоване так зване "обнуління мита".

Читайте також: Європарламент резолюцією засудив тиск Росії на Україну

"Це буде поштовхом для українських експортерів, розширення їх можливостей на європейському ринку. Це також означає додатковий притік товарів з боку Європейського Союзу до України. Також послідують дії Митного Союзу - там збільшать свої бар'єри на шляху українських товарів на територію Російської Федерації, Білорусі і Казахстану", - вважає Устенко.

За його словами, на перших порах Україна може сподіватися на притік прямих іноземних інвестицій.

"Скажімо, цього року ми загалом матимемо 4 мільярди доларів інвестицій, а після підписання матимемо 5 - збільшення на 25% в перший рік. Ціна запозичень на зовнішніх ринках також може бути зменшена. Активізуються модернізація підприємств на території України, при чому за рахунок самих підприємців", - зазначив Устенко.

Читайте також: ЄС готовий зробити все можливе, щоб співпрацювати з Митним союзом, - Фюле

На думку фахівця, на територію України може бути перенесена частина підприємств з ЄС.

Але експерт відзначив, що Угода несе й багато ризиків. Головні - ті, що стосуються найближчого короткого терміну і йдуть від Митного союзу.

"У Митному союзі ми реалізуємо багато товарів з високим компонентом доданої вартості. Підприємствам, які експортують велику частку товарів до країн Росії, Білорусі, Казахстану, буде нелегко. Дуже втратить машинобудування. Більш ніж половина машинобудівного експорту зав'язана на Митному союз. Хоча я б не говорив, що галузь повністю зникне", - пояснив він.

На думку Устенка, у МС буде важко реалізовувати продукцію харчової промисловості.

"Окрім того на території Митного союзу буде достатньо важко реалізовувати продукцію харчової промисловості. Та і в Європі через жорсткі стандарти та фітосанітарні норми ми не зможемо багато торгувати. Є ризики, що металургійна, хімічна галузь не зможуть швидко знайти ринки збуту у Європі. Хто точно не втратить, це наша легка промисловість, сільські господарства. Воно може дуже швидко диверсифікуватися, підлаштуватися під ринок", - підсумував він.