Про це заявив голова ДПСУ Олександр Клименко.

Податківець переконаний, що скорочення легального виробництва спиртогорілчаної продукції на 12% при збереженні попиту на неї зовсім не свідчить про відхід галузі на 40% у тінь.

"Акциз у 2011 році в Україні ми зібрали 21,7 мільярда гривень, що на 2,1 мільярда більше, ніж за 2010 рік. Тепер дивимося структуру платежів за акцизом. У цій структурі лікеро-горілчані товари - 20%, пиво - 9, вино - 2,2 і 68% - це тютюнова продукція. Яка проблема є? Падіння виробництва, якщо ми візьмемо офіційну статистику, почалося з 2008 року. Тому я не схильний вважати, що це все різко йде в тінь", - сказав Клименко.

"По-перше, цифру в 40% тіньового ринку треба обґрунтувати. Я з вами погодився, якщо б ми зменшили платежі. Але ми їх збільшили. І питання лише в тому - на скільки? Хтось очікував 40% збільшення, а вийшло на 10%. Ось і вся різниця. Ми не говоримо, що платежі впали. Вони зросли", - додав він.

При цьому Клименко пояснив падіння виробництва високою мінімальною і відпускною ціною.

За його словами також, з 16 січня у нас працює програма боротьбі з виробництвом та незаконною торгівлею алкогольними виробами. "Сьогодні говорити про неї я не можу. Це неправильно з точки зору оперативної роботи... Але за місяць я дам результати", - заявив голова ДПСУ.