Бізнесмени знову скаржаться на безпідставні перевірки

Бізнесмени свідчать: чиновники знову намагаються обкласти їх регулярними поборами. Від свавілля не застрахований навіть великий бізнес. Наприклад, компанії "ТММ" податківці нарахували штрафних санкцій на 200 мільйонів гривень, поставивши її на межу банкрутства.

На перевірки сьогодні скаржаться майже всі бізнесмени. І це перевірки як податківцями (в першу чергу податковою міліцією), так і представниками УБЕЗ. Це вже Міністерство внутрішніх справ. Вони дозволяють собі робити те, що дозволяли і раніше, - заявила народний депутат від УДАРу Оксана Продан.

Аби змусити підприємців платити корупційні відрахування, їм штучно створюють проблеми, а потім змушують так би мовити, “домовлятися”.

Податок на додану вартість - джерело наживи для чиновників

Повернення податку на додану вартість залишається для підприємців проблемою, а для чиновників – джерелом наживи.

Великий бізнес перевіряють тому, що він в основному – на загальній системі оподаткування. Там легше знайти причіпку, знайти обґрунтування, знайти щось за що можна потім аргументувати свою перевірку і доводити її правомірність. Малий бізнес сьогодні – на спрощеній системі. Вона – максимально прозора. І тому дуже складно там провівши незаконну перевірку потім довести її законність заднім числом. Малий і середній бізнес він страждає від органів ринкового нагляду, - розповіла нардеп Оксана Продан.

В Державній фіскальній службі стверджують, що позапланові перевірки здійснюють лише на замовлення інших правоохоронних органів. Від перевірок малого і середнього бізнесу обіцяють відмовитися. Визнають, що подолати корупцію досі не вдалося.

Тим часом бізнес продовжує сплачувати податки авансом.

Нас турбує величезна кількість кримінальних справ, які базуються власне на необґрунтованих підставах. І це відбувалося вже тепер, за останні місяці. Процедура “сплати податків наперед” триває і сьогодні. Більше того, кількість переплачених податків суттєво зросла. Поруч із тим зростає кількість не повернутого податку на додану вартість платникам податків. Ця сума також значно зросла. Платники приходять до нас, жаліються: що дійсно вимагають, пропонують, натякають тощо, - наголосив президент Асоціації платників податків України Василь Матійчик.

Малий і середній бізнес потерпають від служби боротьби з економічною злочинністю

Підприємці малого і середнього бізнесу як і раніше потерпають від тиску працівників управління боротьби з економічною злочинністю, відомої як ОБЕП.

Сюди прийшли представники УБЕЗ, посилаючись на статтю журналіста почали перевірку, відмовились записатися в журналі перевірок, вилучили товар. Його не повернули, посилаючись на те, що ці товари не зареєстровані там нема номера свідоцтва (але в нас є документ, який свідчить про те, що товар цей зареєстрований в Україні). Вартість вилучених ветеринарних препаратів – 4000 гривень, - розповів підприємець Едуард Курганський.

Свої права підприємцю довелося захищати в суді. Він підозрює, що через перевірки правоохоронці намагаються нав'язати підприємцям регулярні корупційні стягнення.

Ці люди раніше працювали в Оболонському районі. І голова УБЕЗ і ті виконавці – інспектори, які до нас приходили. Там вони збирали гроші з підприємців. Зараз вони переведені до Дарницького району і власне починають саме з зоомагазинів, бо вони мають досвід роботи, - переконаний підприємець Курганський.

Я не побачила ще змін у кращу сторону. Перевірки відбуваються по всій Україні. Незаконні. І УБЕЗ і міліція і прокуратура там чином набивають свої кишені, - переконує голова Вільної профспілки підприємців України Валентина Коробка.

Причину повернення корупції вбачають в тому, що працювати в контролюючих органах лишилися старі кадри, для яких незаконні побори бізнесу давно є основним джерелом доходів.

Реформувати податкову систему досі не почали

До масштабної реформи податкової системи уряд досі не приступив. Хоча раніше політики від "Батьківщини" та УДАРу обіцяли скоротити кількість податків з понад 20 до 7. Натомість, було скасовано утилізаційний збір та запроваджено новий податок на банківські депозити. Колишнє Міністерство доходів і зборів передумали ділити на податкову і митницю. Його лише перейменували в Державну фіскальну службу і підпорядкували Мінфіну.