Перевибори-2013: провокації дня

Сьогодні о 8:00 розпочалися повторні вибори на "проблемних округах": № 94 (Обухів, Київська область), №132 (Первомайськ, Миколаївська область), №194 (Черкаська область), №197 (Черкаська область), №223 (Київ, Шевченківський район). За словами Голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського, вибори у п'яти округах стартували вчасно.

Протягом цілого дня спостерігачі говорили про порушення. Зранку міліція завадила потрапити до приміщення 223-ої окружної виборчої комісії на вулиці Щербакова в Києві нардепам від "Свободи" та працівникам ЗМІ. На 194-му окрузі бюлетені видавали виборцям без паспортів, зокрема, про масштабні фальсифікації детально розповіли депутати від "Батьківщини". На 197-й округ приїхав автобус із невідомими молодиками, які намагалися провокувати членів ДВК і спричинити конфлікт. На 94-у окрузі зафіксували "каруселі" та 700 псевдожурналістів - за фактом порушень на цьому окрузі відкрито кримінальне провадження.


Кандидат в народні депутати Юрій Кармазін заявив, що на виборах в 94-му окрузі влада та президент Янукович застосували російський сценарій фальсифікацій і зробили репетицію президентських виборів 2015 року.

В той час як спостерігачі, зокрема від громадської організації ОПОРА, та КВУ зафіксували численні порушення, у ЦВК заявили, що інформації про надзвичайні ситуації щодо голосування до Центральної виборчої комісії не надходило.

Голосування завершилося о 20:00. За остаточними підсумками, у повторних виборах народних депутатів України в п'яти округах взяли участь 48,39% виборців. Станом на 00:00 Центральна виборча комісія опрацювала 1,54% протоколів в електронному вигляді.

За результатами екзит-полів, у трьох округах лідирують опозиціонери, у 194-му окрузі - Михайло Поплавський, у 94-му - регіонал Руслан Бадаєв.


Євромайдан знову зібрав кількасот тисяч учасників