"Важливо, чи поява родичів у політиці спирається на підтримку громадян, чи тільки на родинні зв’язки", - зазначив політолог.

Таран наголосив, що світова політика знає багато прикладів родин політиків і тут, за його словами, є вже певні традиції залежно від країн.

"З одного боку, є середньо-азійські країни, де влада часто передається у спадок і є справді кланова політика, закрита від більшості громадян. А можна навести інший приклад, зокрема США, де є представники родин у політиці. Наприклад, Клінтони, коли чоловік був президентом країни, а дружина після цього стала державним секретарем", – наголосив експерт.

Найголовніше, як вважає Таран, це те, яким саме способом ці політики-родичі апелюють до громадян.

Найважливіше – не їх поява у списках чи округах, а те, чи зможуть вони отримати легітимну підтримку громадян. І визначальним тут має стати не приналежність до якоїсь родини, а те, чи варта людина того, щоб бути в парламенті та політиці, – наголосив він.

На думку Тарана, Україні можуть спробувати нав’язати азійський варіант кланово-родинної, спадкової політики, але для цього владі теж слід мати неабияку підтримку.

До слова, політолог Віктор Небоженко вважає, що політичні зрадники в новому парламенті будуть обов’язково. Їх можна буде знайти і в Об’єднаній опозиції, і в Партії регіонів.