За 2 роки саме цим найбільше відзначився Віктор Янукович, - каже політичний оглядач Віктор Шлінчак.

“Те, що вдалося команді президента Януковича - це створення єдиного центру впливу. Зараз ще раз було підтверджено, що тільки одна людина в цій державі приймає рішення, впливає на рішення”, - каже голова Наглядової ради Інституту світової політики Віктор Шлінчак.

2011-й експертам, зокрема, запам`ятався зростанням впливу так званої “сім’ї Президента”. Підтверджують це і останні призначення в уряді. В опозиції ж помітили провал у соціальній та економічній сферах. Мовляв, жодна з реформ життя українців кращим не зробила.

“Я от боюсь жити в Україні. Президент Янукович проголосив проведення 18 реформ, якщо мені не зраджує пам’ять. Так я от прокидаюся, включаю телевізор і думаю - чи не почалась якась чергова реформа в Україні”, - каже народний депутат України Сергій Сас.

“2012 рік - деякі напрямки люди повинні вже відчувати по своїй кишені, по заробітній платі. Головне, щоб люди підтримали реформи, вони повинні, сім’ї людей повинні краще жити”, - каже народний депутат України Володимир Рибак.

В Адміністрації Президента відсутність покращення життя вже сьогодні пояснюють світовою економічною кризою.

“Коли падають уряди, коли падають президенти, коли падають банки, фінансові системи навіть старих демократій - в цих умовах Президент тримає Україну на дуже гідному рівні, і якщо говорити про ті бали, які виставляли в школі, коли я вчилася, то я ставлю йому п’ятірку”, - каже радник Президента України Ганна Герман.

З цифрами на папері у президентської команди офіційно справді не так все погано. Гірше з економікою на практиці, каже аналітик Олег Устенко.

“Ми повернулись приблизно до 70% того ВВП, яке було в 90-му році. Можна скільки завгодно сперечатися - якість, структура, але факт залишається фактом, ми серйозно “впали”, і останні 2 роки почалося відновлення. Інвестори стикаються з масою проблем, в тому числі проблеми пов’язані з корупцією, регуляторні проблеми пов’язані з веденням бізнесу”, - каже виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

У зовнішній політиці минулий рік мав би стати проривом європейської інтеграції для України. Однак, Угоду про асоціацію з ЄС так і не парафували. На думку політолога Володимира Фесенка, Президент сам собі ускладнив життя.

“Карна справа, арешт і засудження Тимошенко – якщо б не було цього, у Президента було б набагато менше проблем, не стільки рейтингових, скільки зовнішньо, внутрішньополітичних проблем”, - каже політолог Володимир Фесенко.

Остаточну оцінку Януковичу поставлять українці через три роки, по закінченню президентського терміну. Нині ж рейтинг довіри до глави держави рекордно низький. Згідно з опитуванням Центру Разумкова, у грудні 2011-го дії Віктора Януковича підтримували менше 8% українців.