Схожа думка давно панує у Польщі, та на офіційному рівні її озвучили вперше. Раніше польський політик Вітольд Гадовський також обурювався назвою гурту.

"Двоє українців у Польщі заснували гурт імені військового злочинця, і вся Польща скаче в такт їхньої музики", — обурюється він.

Посперечатися у цьому питанні вирішив відомий польський журналіст і телеведучий Войцех Мазярський, який на сторінках Gazeta Wyborcza розтлумачив, що насправді Еней – це популярний в Україні літературний герой із поеми Івана Котляревського. Значення цієї поеми для становлення української мови, пояснює він, таке ж як і значення робіт Яна Кохановського для польської.

Гадовський таких пояснень не розуміє.

Ці розмови про маловідому українську "Енеїду" не варті й виїденого яйця. Гівнюки, певне, дуже тішаться, коли цілі натовпи скачуть під їхню музику,
– каже він.

На що Мазярський відзначає: звинувачення на адресу музикантів спричинені політичним піаром на темі Волинської трагедії.

"Навіщо вони говорять такі речі? Якби вони були повними кретинами, то б не стали євродепутатом чи головою великого радіо. Усе просто – ними керує звичайний політичний цинізм і надія на те, що темний люд на це купиться", – переконаний він.

Як відомо, Enej — польський роковий гурт, створений у 2002 році в Ольштині братами етнічними українцями Петром і Павлом Солодухами та їхнім другом Лукашом Койрисом. Хлопці співають українською і польською, грають альтернативний рок, інспірований українською народною музикою. Назва гурту походить від імені головного героя Енеїди Івана Котляревського.

Нагадаємо, питання українсько-польських взаємин загострилося через роковини Волинської трагедії. У Варшаві під час відкриття пам’ятника жертвам Волинської трагедії польський Президент Броніслав Коморовський назвав її "злочином з ознаками геноциду", додавши, що це – один із "найболючіших" досвідів поляків в часи Другої світової війни.

У свою чергу, 148 народних обранців Верховної Ради від фракцій Партії регіонів та КПУ звернулися до польського Сейму з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу.