Повідомляється, що кілька неурядових польських та українських організацій у Польщі сьогодні передадуть до прокуратури матеріали про порушення журналістами законодавства, котре забороняє ксенофобські висловлювання, та передбачає за такі вчинки позбавлення волі до трьох років.

Як зазначають автори подання, - вислови журналістів, які прозвучали у програмі "Wojewodzki Figurski Poranny WF" 12 червня після матчу Швеції з Україною, "не лише перейшли межу доброго смаку, особистої культури чи сатиричного формату, але повинні стати предметом розслідування польських державних органів влади". Вони наводять розшифровку частини запису цієї програми.

"Воєвудський: А знаєш, що я вчора зробив після матчу з Україною?

Фігурський: Що?

Воєвудський: Я вчинив як справжній поляк...

Фігурський: Ти копнув собаку?

Воєвудський: Ні, я вигнав свою українку (сміх)

Фігурський (сміх): А то добра ідея (сміх). Мені це ще не прийшло в голову. Знаєш що? Я зі злості сьогодні їй не заплачу.

Воєвудський: Знаєш що, а я заберу свою назад, заберу її гроші та знову вижену (сміх)

Фігурський: Скажу тобі, що якби моя була хоча б трохи симпатичніша, то я би її ще зґвалтував.

Воєвудський: Е-е.. я не знаю, як моя виглядає, бо вона весь час на колінах (сміх)".

У документі відзначається, що вислови обох журналістів можуть мати наслідки як інциденти на етнічному ґрунті не лише в Польщі, а й в Україні, де переказування цієї програми через інтернет вже знаходиться в активній фазі. Відтак, важлива швидка та рішуча реакція прокуратури.

Представник польсько-української фундації PAUCI, котра спільно із Об`єднанням українців у Польщі ініціювала подання матеріалів до прокуратури, Адам Сауер зауважив, що це не перший випадок, коли згадані журналісти дозволяють собі ксенофобічні вислови. Він додав, що зараз один із судів Варшави розглядає справу за фактом публічної зневаги журналістом одного із польських чиновників. Чоловіка, батько якого є індійцем, а він сам працює прес-секретарем одного із державних відомств, журналісти в цій же програмі називали "негром" та дозволяли собі інші непристойні жарти.