За поправку у скандальній справі щодо визнання Волинської трагедії геноцидом проголосували 212 депутатів з 231 необхідних для її ухвалення.

Проти проголосувало 222 депутати з 437, які взяли участь в голосування. Ще троє - утримались.

Крім того, Сейм Польщі не підтримав поправку, якою дехто з депутатів хотів встановити 11 липня Днем пам'яті жертв Волинської трагедії, мучеництва кресовян. За неї проголосували 178 депутатів, проти - 259 депутатів.

Зокрема, представник РО Роберт Тишкевич, котрий представляв компромісний варіант заяви в справі Волинської трагедії, зауважив, що комісія вирішила відмовитися від встановлення цього дня Днем пам'яті кресовян через те, що насправді кресовяни постраждали не лише на Волині.

Багато поляків, котрі жили на так званих кресах, постраждали, за словами депутата, від Радянського союзу, який напав на Польщу 17 вересня 1939 року.

Читайте також: Волинська трагедія – злочин з ознаками геноциду, – Коморовський

Ще напередодні голосування перед депутатами Сейму виступив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, котрий закликав "не загострювати" позицію в справі Волинської трагедії, нагадавши, що 5 років тому назад польський парламент вже визнавав ті події "етнічною чисткою".

Глава польського МЗС наголосив, що з цього часу насправді нічого не змінилося та застеріг, що "гостріше сформулювання" негативно вплине на перспективи європейської інтеграції України.

Нагадаємо, 20 червня у Польщі депутати направили на доопрацювання до законодавчого комітету проект резолюції щодо відзначення 70-ї річниці Волинський трагедії у Польщі, яка є спільною пропозицією PO i PiS.

Водночас, минулого тижня 148 народних обранців Верховної Ради від фракцій Партії регіонів та КПУ звернулися до польського Сейму з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу.