Неугодних режиму розстрілювали цілими сім’ями. Наймолодшим було всього по півтора року, найстаршим - 50-60.

"Їх або сюди скидали групами, або їх розстрілювали на місці і заганяли в цю яму і розстрілювали швидше всього в спину, бо тіла лежать на животі. А тим більше, що ми знайшли тут кілька гільз і куль і також знайдено 2 кулі в самих кістках: одна в тазові й одна в руці. Також є багато пістолетних гільз між самим тілами. Швидше всього, добивали тих, хто не загинув, або прикладами, або пістолетами", - розповідає молодший науковий співробітник ДП "Волинські старожитності" Тарас Вербан.

Більшість розстріляних були заможними людьми, про що свідчать золоті зуби, виявлені на останках, та дорогі монети часів царської Росії.

"Дуже багато артефактів, як свідчать, що тут більшість похованих поляків - це і ґудзики, і жетони жандармів польських, ну і відповідно, дуже багато золота, монет, які говорять про те, що це були розстріляні радянськими органами, які спішили і не перевіряли ні документи, ні кишені жертви", - каже директор ДП "Волинські старожитності" Олексій Златогорський.

Зібрані раритети займуть достойне місце в музейних колекціях, а кістки розстріляних перепоховають на міському кладовищі у Володимирі-Волинському.