Мирний план Порошенка вступив у дію

Ще у ніч на сьогодні Президент України Петро Порошенко офіційно ввів у дію рішення РНБО України від 16 червня про мирне врегулювання ситуації у східних регіонах країни. Таку ініціативу одразу підтримав Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд.

Також, за словами Порошенка, мирний план схвалили, зокрема, президент США Барак Обама, президент Франції Франсуа Олланд, Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон.

Під час своєї телефонної розмови з Порошенком голова ОБСЄ Дідьє Буркхальтер зі свого боку також підтримав мирні ініціативи Президента України з врегулювання ситуації до Донбасі.

Більше того, навіть Президент РФ Володимир Путін підтримав мирний план, щоправда, наголосив на недопустимості ультиматумів терористам.

Сьогодні ввечері Петро Порошенко звернувся до українського народу й розтлумачив ініційований ним мирний план.

Зокрема, він заявив, що Збройні Сили України завершили "наймасштабнішу військову операцію в новітній історії країни" й наголосив, що "у нас тепер достатньо і сил, і політичної волі для того, щоб завдати вирішального удару по незаконно озброєних формуваннях".

Також Порошенко заявив, що навіть після оголошення припинення вогню, українським військовим не заборонили стріляти у відповідь, і це "мають затямити усі незаконні збройні формування". У свою чергу, він готовий до розмови і з тими, "хто схибив, хто помилково став на позиції сепаратизму", але не із терористами.


Нові напади терористів попри мирний план

Попри оголошення про припинення вогню з боку АТО, терористи уже тієї ж ночі здійснили низку нападів на позиції сил Антитерористичної операції. Бойовики вели мінометний обстріл у бік Росії по пунктах пропуску "Ізварине" і "Успенка". Поранення отримали дев'ять українських прикордонників.

Окрім того, бойовики, які прибули на двох КамАЗах російського виробництва, зробили спробу штурму командного пункту військової частини, дислокованої біля населеного пункту Амвросіївка. Українські військові, на щастя, не постраждали.

Згодом у Міноборони заявили про дві атаки терористів на зенітні ракетні війська ЗСУ.

У ніч на сьогодні терористи також обстріляли з мінометів позиції прикордонників в районі населеного пункту Виселки, що в Донецькій області. Нападники вели масивний мінометний вогонь з 1.50 до 2.20, застосовували снайперську та автоматичну зброю. Внаслідок обстрілу поранили 3 прикордонників (один в тяжкому стані), пошкодили техніку.

Уже вранці, об 11 годині, терористи на БТР і вантажівці увірвалися на територію шахти "Комсомолець Донбасу" в місті Кіровське Донецької області й викрали майже весь автопарк підприємства.

Увечері у районі Слов'янська з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї терористи обстріляли три блокпости сил АТО.

Під час же відвідування поранених учасників АТО Президент України Петро Порошенко прокоментував факти порушення ініційованого ним мирного плану.


Диверсії проти українських військових

Як розповів речник інфоцентру РНБО Володимир Чеповий, біля села Міллерово Куйбишевського району Ростовської області виявили колону військової техніки, у якій танки мають українські розпізнавальні знаки: "Метою цих дій може бути вчинення провокацій на території України або навіть Росії".

Згодом спікер АТО Владислав Селезньов констатував чергову акцію, здійснену терористами, яка була спрямована на дискредитацію Збройних Сил України: в районі Свердловська (Луганщина) група із 5-6 бойовиків, переодягнених у форму українських військовослужбовців, обстріляли пасажирський автобус, який перевозить гірників шахти "імені 60 років СРСР".


Заблоковані шахтарі у копанці

У Кіровську, що на Донеччині, під час несанкціонованого видобутку вугілля в копанці на горизонті 90 метрів, внаслідок раптового підняття підземних вод, були заблоковані 6 шахтарів.

Вдалося врятувати 4 з 6 чоловіків, які перебували в копанці під час затоплення. Також знайдено тіло одного загиблого.

Доля шостого залишається невідомою.