Від сьогодні Україна офіційно тримає курс на ЄС та НАТО. Принаймні на папері. Народні депутати проголосували за президентські зміни до Конституції.

Читайте також: Рада дала старт змінам до Конституції про закріплення курсу України на вступ у ЄС та НАТО

Тепер про те, що Україна прагне доєднатися до Евросоюзу та Північноатлантичного Альянсу, має бути написано прямо в Основному законі. Так само, як заборонити російським військам базуватись в Криму. Це означає, принаймні теоретично, що навіть якщо влада в країні поміняється настільки кардинально, що майбутні президенти чи парламентарі виявляться, наприклад, москвофілами, зі шляху зближення з Заходом Україна звернути вже не зможе. Дещо напружила депутатів заборона розміщувати на території України будь-які іноземні військові бази. Та попри перестороги, проголосували.

З російською базою в Севастополі все зрозуміло, Крим треба звільнити, базу ліквідувати. Але з заборони в Конституції розміщення всіх баз виходить, що це забороняє і нашим майбутнім партнерам з НАТО мати тут американські літаки,
– підкреслив народний депутат з фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв.

Категорчино проти "курсу на Захід" очікувано виступив "Опозиційний блок". Голова фракції Юрій Бойко навіть назвав з трибуни законопроект піар-кампанією президента. "Наша фракція вважає, що будь-які кардинальні зміни зовнішнього політичного курсу нашої країни можуть бути прийняті тільки після розгляду на всеукраїнському референдумі, і коли народ висловить свою думку", – сказав голова фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко.

Не переконують опозиціонерів ні соцопитування (в них 58% українців у вересні підтримували вступ країни в ЄС і 46% – у НАТО), ні те, що свій проєвропейський вибір громадяни висловили ще взимку 2013 року.

На весь світ українці визначилися з тим, що ми бачимо наше майбутнє нашої держави в єдиному західному просторі,
– наголосила народна депутатка від фракції БПП Ірина Фріз.

Але і без відверто проросійських народних обранців проект закону набрав необхідну кількість голосів в залі. Втім, і самі депутати, і експерти визнають, що прозахідні зміни в Конституції ніяк не пришвидшать вступ України ані в ЄС, ані в НАТО. Пришвидшити і те, і те можуть лише справжні глибокі реформи в армії, економіці і справжня, а не удавана, боротьба з корупцією.

Не від запису у конституції залежить курс на НАТО чи ЄС, а від реального виконання угоди про асоціацію з ЄС. А щодо НАТО – то від власне надання відповідного статусу і здійснення відповідних реформ в армії і ЗСУ,
– зазначив політичний експерт Олександр Солонтай.

Тепер зміни має розглянути Конституційний суд. Там перевірять, чи не суперечать вони Основному закону. В разі позитивного висновку голосуватимуть за зміни остаточно. Ймовірно, вже у січні.