“Президент України подякував за значну роль США в консолідації міжнародної підтримки територіальної цілісності України. Він також відзначив важливість заяв з боку Сполучених Штатів про невизнання результатів та засудження псевдовиборів на Донбасі 2 листопада”, - зазначає прес-служба глави держави.

Порошенко також заявив про відданість України мирному вирішенню конфлікту у повній відповідності до Мінських домовленостей. “Ми доклали занадто багато зусиль і часу для досягнення цих домовленостей, щоб дозволити їх відкинути”, - зазначив він.

Читайте також: Як Порошенко збирається обороняти Україну

Президент запропонував відновити “женевський формат” багатостороннього діалогу для мирного врегулювання ситуації на Донбасі на рівні міністрів закордонних справ. "Женевським форматом" називають започаткований у квітні на зустрічі в Женеві склад багатосторонніх переговорів, у яких узяли участь представники України, Росії, а також США і ЄС. Політологи й політики називають його найкращим із погляду України завдяки участі США. Пізніше виник так званий «нормандський формат», коли в переговорах брали участь чільники України, Росії, Німеччини і Франції.

Джон Керрі висловив підтримку з боку США Україні та діям Президента щодо дотримання букви і духу Мінського протоколу для врегулювання ситуації. Він також привітав Україну із проведенням вільних та демократичних виборів до Верховної Ради 26 жовтня, а також високо оцінив досягнення газових домовленостей в форматі Україна-ЄС-Росія,
- повідомляє прес-служба українського Президента.

Співрозмовники обговорили деталі військово-технічного співробітництва, а також питання візиту до України Віце-президента США Джозефа Байдена, який відбудеться 21 листопада.

Як відомо, одним із питань, яке Президент виніс на розгляд РНБО, стало скасування закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини та Луганщини. Порошенко пропонує прийнятий новий закон з новою датою місцевих виборів у частині Донецької та Луганської областей, які перебувають під контролем бойовиків.