"Співрозмовники обговорили стан реалізації мінських домовленостей з врегулювання ситуації у ряді регіонів Донецької та Луганської областей. Зокрема, наголошувалося на необхідності встановлення повного контролю над українсько-російським кордоном як ключового чинника для подальшого мирного врегулювання. Глава держави наголосив на необхідності відновлення роботи українських прикордонників, залучення експертів ОБСЄ з належним технічним оснащенням до моніторингу на пунктах пропуску та по лінії кордону", — повідомляє прес-служба президента.

Без відновлення Україною повного контролю за кордоном неможливо досягти мирного врегулювання,
— наголосив Порошенко.

Крім того, президент відзначив необхідність прийняття невідкладних заходів для уникнення гуманітарної катастрофи на захоплених територіях з огляду на наближення зимового періоду. Йдеться про відновлення постачання газу, електроенергії, продуктів харчування. Він також відзначив важливість відновлення мовлення українських телеканалів в Донецьку та Луганську.

Глава держави висловив подяку Президенту та Уряду США за "продемонстровану дуже сильну підтримку України на її шляху до свободи та демократії".

У свою чергу, Вікторія Нуланд висловила сподівання, що під час візиту Президент України відчув підтримку з боку американського народу прагнення українців до свободи та демократії.

Ми сподіваємося, що Ви відчули визнання Вашого власного прагнення до миру та успіху в припиненні війни,
— сказала помічник Держсекретаря.

Співрозмовники обговорили питання можливості збільшення макрофінансової допомоги для України з боку США та необхідності в цьому контексті ухвалення президентського антикорупційного пакету.

В продовження домовленостей, що були досягнуті під час візиту Президента України до Вашингтону 18 вересня з Президентом США Бараком Обамою, Петро Порошенко та Вікторія Нуланд під час зустрічі також обговорили питання розширення військово-технічного співробітництва між Україною та США та реформу українського сектору безпеки.

До слова, Петро Порошенко наголосив, що завтра нардепи мають проголосувати за антикорупційний пакет законів, оскільки це питання безпеки держави.