Відповідний Указ підписано Президентом напередодні свята, повідомляє прес-служба Президента.

Довідка: Сенцов – відомий український кінорежисер, сценарист, володар численних кінопремій та призів від міжнародних кінографічних фестивалів та організацій. Олег був активістом Автомайдану.

Під час кримської кризи підтримував рух за єдину Україну, купував і розвозив продукти і предмети першої необхідності українським військовим частинам в Криму, які були заблоковані. 11 травня Сенцов вийшов на акцію протесту в Сімферополі, пізніше в цей день він був затриманий Федеральною службою безпеки Російської Федерації за підозрою в тероризмі. Через деякий час Сенцова перевезли до Москви, у слідчий ізолятор в Лефортове.

Український Президент, Міністерство закордонних справ України, українська громада, велика кількість міжнародних кінематографічних та правозахисних організацій, всесвітньовідомі кінорежисери Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Агнешка Холанд, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші виступили з вимогою до президента Росії Путіна звільнити українського режисера.

"Міжнародна амністія" вважає арешт Сенцова незаконним.

Нагадаємо, також Порошенко нагородив українську льотчицю Надію Савченко, яка зараз перебуває в полоні у РФ, орденом "За мужність" ІІІ ступеня.