Відповідні висновки Європейської Ради опублікував у Facebook Президент України Петро Порошенко.

Європейська Рада погоджує розширення обмежувальних заходів, які будуть спрямовані на компанії, в тому числі з Російської Федерації, які матеріально чи фінансово підтримують дії, що підривають або загрожують суверенітету, територіальній цілісності та незалежності України. Європейська Рада доручить Раді ЄС ухвалити необхідні правові інструменти та прийняти рішення до кінця липня щодо першого списку осіб та компаній, в тому числі з Російської Федерації, які будуть включені до нього в рамках посилених критеріїв,
- йдеться в документі.

Крім того, Європейська Рада просить розглянути можливість спрямування санкцій на осіб, які відповідальні за анексію Криму Росією та дестабілізацію ситуації на сході України.

Читайте також: Ми ввели санкції після консультації з європейськими союзниками, — Обама

Також, згідно з документом, Європейський інвестиційний банк має призупинити двосторонні домовленості з Росію по чинних проектах і не починати нові.

“Європейська Рада просить ЄІБ призупинити підписання нових операцій щодо фінансування в Російській Федерації. Держави-члени ЄС будуть координувати свої позиції з Радою директорів ЄБРР також з метою призупинення фінансування нових операцій. В результаті Європейська Рада запрошує Комісію переглянути програми співробітництва між ЄС та Росією з перспективою ухвалення, в кожному окремому випадку, рішення щодо призупинення імплементації двосторонніх та регіональних програм співробітництва ЄС. Однак, проекти, які стосуються виключно транскордонного співробітництва та громадянського суспільства, будуть збережені”, - ухвалила Європейська Рада.

Європа також обмежить надходження інвестицій в анексований Росією Крим.

Читайте також: Путін каже, що санкції заганяють відносини Росії і США в глухий кут

“У відповідності до політики невизнання незаконної анексії Криму та Севастополя, Європейська Рада доручає Європейській Комісії та ЄСЗД представити пропозиції щодо додаткових заходів, зокрема, спрямованих на обмеження надходження інвестицій в Крим та Севастополь. Європейська Рада також очікує, що міжнародні фінансові інституції утримаються від фінансування будь-яких проектів, які, прямо чи опосередковано, означатимуть визнання незаконної анексії Криму та Севастополя”, - йдеться в повідоленні.

Європейська Рада зазначає, що може провести повторну зустріч, якщо це буде потрібно.

Нагадаємо, в ніч на сьогодні, 17 липня, Європейська Рада на засіданні в Брюсселі ухвалила розширення обмежувальних заходів на юридичних особіб, які підтримують дії, що підривають суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України.

Перед цим США ввели санкції проти низки компаній-представників російського військово-промислового комплексу.