Передовсім турбує "безпека", за яку взялися відповідати Російська Федерація та терористи.

Ми зробимо все можливе для того, щоб це не привело до більш важких наслідків,
— сказав він під час зустрічі у Києві з главою МЗС Литви Лінасом Лінкявічусом.

Порошенко зазначив, що за його дорученням глава українського МЗСу Павло Клімкін та Глава АП Борис Ложкін зв’язалися з своїми російськими візаві й "донесли нашу стурбованість та запропонували повернути ситуацію у поле міжнародного права".

Президент наголосив, що Україна кілька днів тому передала свій гуманітарний вантаж Міжнародному Комітету "Червоного Хреста"., а представники митної та прикордонної служб були направлені на російський пункт пропуску "Донецьк" із дорученням про дозвіл на допуск вантажів гуманітарної колони з Росії під егідою та у супроводі "Червоного Хреста". Сьогодні, сказав Порошенко, ці домовленості порушили, російська сторона прийняла рішення знехтувати ними і в односторонньому порядку відмовилась від участі Червоного Хреста.

За словами Порошенка, Україна виконала всі взяті на себе зобов’язання, 35 російських машин оформили. Єдиний фактор, який заважав Червоному Хресту виконувати гуманітарну місію — обстріли доріг з боку терористів, яким мала рухатись допомога для Луганська.

"Червоний Хрест не отримав від терористів підтвердження гарантії припинення вогню", — повідомив Глава держави і додав, що натомість за наявною інформацією, колона з понад 100 автомобілів зайшла на територію України без митного догляду, прикордонного оформлення та супроводу Міжнародного "Червоного Хреста", що є кричущим порушенням міжнародного права.

Нагадаємо, українські прикордонники повідомили про перетин 145 вантажівками російської "гуманітарки" державного кордону України.