Про це він сказав в інтерв’ю El Pais, повідомляє "Інопреса".

Ми не хочемо присутності окупаційних військ... Україна сама може контролювати свої кордони,
— заявив Порошенко.

На зауваження журналіста, що Україна не контролює своїх кордонів, Президент відповів: "Тому що, коли ми направили свої війська для їх оборони, нас обстріляли з систем залпового вогню. Так що це питання до Росії... Мир на Східній Україні залежить тільки від Росії".

Читайте також: Путін хотів обговорити "план миру" без участі української сторони, — Найєм

Порошенко вважає, що Росія "вже розплачується за свою авантюру". "Але наша ціль не покарати Росію, а гарантувати механізм виконання зобов'язань, які Москва взяла на себе... Нас врятує діяльність у транспарентній формі, єдність і солідарність", — сказав він.

Глава держави наголосив, що від інших країн ми потребуємо насамперед оборонного озброєння.

Читайте також: Литва дала Україні зброю

"Я президент миру, а не президент війни. Я усвідомлюю, що військовими методами ця проблема вирішена не буде. Правда, що ми сильно потребуємо зброї, але оборонної зброї: засоби шифрованого зв'язку для командування військами, безпілотники, засоби електронної війни, радари для встановлення джерел атак", — заявив Порошенко, додавши, що Україна вже отримала першу партію озброєнь "з обмеженим потенціалом" від США, Польщі, Франції та інших країн.

Як повідомляли ЗМІ, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд можуть запропонувати Москві та Києву зафіксувати нову лінію розмежування в Донбасі і тверді гарантії Москви не порушувати статус-кво.

В АП заявили, що Меркель і Олланд не привозили нового плану з Москви.

Водночас у МЗС РФ повідомили, що Росія має намір у п'ятницю на зустрічі глав Росії, Франції та Німеччини підняти питання про відправку на схід України миротворців ООН.