Про це в ефірі "5 каналу" повідомив голова Ради з питань судової реформи при Президентові України Олексій Філатов, повідомляє Укрінформ.

"Сподіваюся, Президент призначить трьох членів Вищої ради юстиції вже цього місяця", — сказав Філатов.

Він наголосив, що Президент заповнить свою квоту у ВРЮ відповідно до рекомендацій незалежної конкурсної комісії.

"Щодо тих членів ВРЮ, яких призначає Президент, то буде проведено відкритий конкурс, сформовано незалежну конкурсну комісію, яка подасть Президенту рекомендації, з яких він обиратиме", — зазначив голова Ради з питань судової реформи.

"Дуже тішить, що серед кандидатур, які подані на обрання відповідними органами, є дуже багато поважних і авторитетних суддів, адвокатів та юристів, які дійсно можуть зробити роботу ВРЮ ефективною", — підсумував Філатов.

До слова, ВРЮ складається з 20 членів. Верховна Рада, Президент, з'їзд суддів, з'їзд адвокатів, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ призначають до Вищої ради юстиції по три члени, а всеукраїнська конференція працівників прокуратури - двох. Крім того, до складу ВРЮ входять голова Верховного суду, Генпрокурор і міністр юстиції.

Як відомо, після року паузи має запрацювати Вища рада юстиції — орган, який призначає та звільняє суддів. Старт запланували на травень.