Зокрема Порошенко виступив із промовою на Саміті Європейської народної партії – найбільшої загальноєвропейської політичної сили.

Свій виступ глава держави присвятив донесенню до європейських лідерів інформації про усю складність і трагічність ситуації, в якій опинилася Україна через неприховані акти агресії, які Президент назвав війною.

"Ця війна не лише за регіональне домінування. Це битва за цінності і майбутнє Європи… кордон якої тепер захищає Україна" – наголосив Президент.

Він застеріг європейських партнерів, що "ця загроза сьогодні вже стукає у двері Європи, а завтра може стати новою реальністю для усіх європейців".

Поінформувавши партнерів про актуальну ситуацію на Донбасі та акти прямої збройної агресії проти України, Порошенко закликав європейських політиків до дієвої і конкретної, а не тільки моральної підтримки Української держави.

На брифінгу після Саміту ЄС Президент розповів про результати сьогоднішньої роботи української дипломатії у Брюсселі.

Так, він повідомив, що новий етап санкцій стосовно Росії ЄС пов'язує з реалізацією його мирного плану.

"Абсолютною більшістю країн-членів ЄС була підтримана можливість введення секторальних санкцій, в тому числі, секторальних санкції третього рівня. І це було прив'язане до успіху мирного плану Президента України, який отримав одноголосну підтримку сьогодні в ЄС", - сказав Президент.

Окрім цього глава держави повідомив, що візьме участь у саміті НАТО в Уельсі і продовжить діалог про військово-технічне співробітництво між Україною та ЄС.

Разом з тим, Президент України заявив, що деякі країни ЄС готові надати військово-технічну допомогу Україні.

"На двосторонньому рівні пройшли консультації про розширення військово-технічного співробітництва, і ми нарешті фіксуємо отримання військово-технічної допомоги та розвитку співробітництва з країнами-членами ЄС на двосторонньому рівні", - зазначив Порошенко.

За його словами, левова частина цієї співпраці буде присвячена "нелетальній зброї найвищої якості і найсучасніших зразків, яка виробляється в ЄС".

Також глава держави сказав, що вважає, що Україна і Росія поки не досягли точки неповернення. За його словами, Україна робить усе, щоб запобігти цьому.

"Ми дуже близькі до точки неповернення. І точка неповернення - це війна", - сказав він

Під час зустрічі з Прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте Порошенко висловив сподівання, що країни-члени ЄС підтримають рішення про введення третього рівня санкцій проти Росії.

Також він відзначив важливість завершення розслідування катастрофи Boeing 777 "Малайзійських авіаліній".

"Це у наших спільних інтересах завершити комплексне, прозоре і об'єктивне міжнародне розслідування авіакатастрофи та оприлюднити його офіційні результати", - сказав Президент.

На зустрічі із Президентом Європейського Парламенту Мартіном Шульцом Петро Порошенко домовився про те, що ратифікація Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі Україна – ЄС проходитиме в українській Верховній Раді та Європейському Парламенті синхронно.

"Це буде визначний день для України і Європи", – сказав Порошенко.

Він також повідомив, що Україна запросила Європарламент направити своїх спостерігачів в Україну для спостереження за перебігом передвиборчої кампанії та ходом виборів до Верховної Ради України 26 жовтня.