Петро Порошенко та Дональд Туск обговорили ситуацію на Донбасі та стан реалізації Мінських домовленостей. Президент України відзначив, що знищення міста Дебальцеве бойовиками та продовження артилерійських обстрілів, зокрема в районах Донецького аеропорту, Первомайська, Маріуполя та Горлівки, не свідчать про стале припинення вогню, а відтак про готовність сторін послідовно виконувати мінські домовленості, інформує прес-служба Глави держави.

Президент України повідомив, що задля сприяння виконання цих домовленостей, РНБО України прийняло рішення звернутися до Ради Безпеки ООН та Ради ЄС направити в Україну миротворчий контингент.

Також повідомляється, що співрозмовники обговорили можливі шляхи реагування на ситуацію та можливість запровадження подальших обмежувальних заходів щодо Росії з боку Європейського Союзу.

Петро Порошенко також запропонував Євросоюзу направити місію військових експертів ЄС до участі в роботі Спільного центру контролю та координації.

Президент Європейської Ради підтвердив, що він прийняв запрошення Президента України відвідати Київ у неділю 22 лютого для участі у Марші Гідності, де співрозмовники продовжать діалог щодо подальших кроків.

Нагадаємо, Україна наполягає на залученні саме поліцейської місії ЄС з миротворчим мандатом ООН і не дозволить російським військам "легалізуватися" в ролі миротворців.