Криваве вбивство проросійськими терористами десятків мирних людей, і поранення майже ста мирних мешканців Маріуполя є не просто терористичним актом. Це – злочин проти людяності, підсудний Гаазькому трибуналу,
— сказав він.

Порошенко наголосив, що "відкривши прицільний вогонь по житлових кварталах Маріуполя, бойовики продовжили чергу терористичних актів, серед яких, лише за останні дні — розстріл пасажирського автобуса під Волновахою і вбивство людей на зупинці і в тролейбусі у Донецьку, вогонь по житлових кварталах багатьох міст і сіл".

"Схиляю голову перед пам’яттю всіх, хто загинув і сьогодні, й раніше. Так званий наступ терористів – це їхня атака проти мирних мешканців Донбасу. Українські воїни, ризикуючи життям, захищають мирних співвітчизників і дають гідну відсіч сепаратистській наволочі по всіх азимутах", — зазначив він.

Порошенко знову згадав про необхідність "рішучої відсічі" тероризму з боку міжнародної спільноти.

"Міжнародна коаліція на підтримку України має надати рішучу відсіч злочинам терористів, посилити всі форми тиску на тих, хто їх спонсорує та всебічно підтримує. Саме сьогодні про це говоритиму в Ер-Ріяді із лідерами провідних країн світу. Цивілізовані країни повинні ще більше об’єднати зусилля і зупинити розповзання терористичної загрози. Так звані «ДНР» і «ЛНР» мають бути визнані терористичними організаціями", — наголосив Президент.

Гарант Конституції зазначив, що "настає час називати по імені і їхніх покровителів", проте жодним словом не згадав ані Росію, ані Володимира Путіна.

Настає час називати по імені і їхніх покровителів. Будь-яка допомога бойовикам, постачання зброї, техніки і добре тренованої живої сили – хіба це не є підтримкою тероризму, наочною для всього світу?
— риторично запитав Порошенко.

Глава держави сказав, що "ми приймаємо виклик ворога" і будемо боронити Вітчизну "до повної перемоги".

"Ми за мир, але виклик ворога — приймаємо. Будемо боронити свою Вітчизну так, як належить справжнім патріотам. І до повної перемоги", — наголосив він.

Порошенко також звернувся безпосередньо до жителів Донбасу:

"Я звертаюся до жителів Донбасу, до усіх громадян України, які потерпають від терористів та агресора: як Президент України я зроблю все, щоб захистити кожного громадянина, щоб припинити біль та страждання, щоб повернути мир та спокій у кожну українську родину – від Львова до Луганська, від Чернігова до Керчі. Об’єднавши наші зусилля, ми захистимо нашу свободу!".

Додамо, за останніми даними, кількість загиблих мирних жителів внаслідок обстрілу бойовиками Маріуполя зросла до тридцяти.