У вітчизняному МЗС такі заяви поки всерйоз не сприймають - кажуть, у нас вибори, зазвичай, відбуваються, коли багато політиків перебуває за ґратами.

“Ми ж не знаємо, яким буде вирок суду, ми не знаємо, яка буде далі ситуація навколо Юлії Тимошенко і інших політиків. Але можемо сказати, що лідер партії, в якій свого часу перебувала Юлія Володимирівна, з якої починала свою політичну кар’єру, зараз перебуває в американській в’язниці. Хіба цього достатньо, щоб не визнавати вибори, у зв’язку з тим, що Павло Іванович Лазаренко не може брати в них участь? Хоча, свого часу, це була людина з другим, напевно, в країні рейтингом”, - сказав директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

Втім, у легітимності виборів сумніваються й вітчизняні експерти. Кажуть, навести лад має закон про вибори народних обранців. Втім, варіант з 5% прохідним бар’єром, відсутністю пункту “проти всіх” і без блоків має надто багато недоліків.

“Вибори будуть дуже і дуже проблемними, який би закон не був прийнятий, але кращий закон, звичайно, робить ці проблеми меншими, гірший закон тільки їх збільшує, тому на даному етапі ми маємо зробити все, щоби був якісний закон, а вже далі будемо говорити, як зробити якісними ці вибори”, - каже голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

Соціологи, у свою чергу, опитали українців щодо нових правил обрання депутатів. Найбільше зауважень у виборців викликає відсутність у бюлетені пункту "проти всіх".

“Якщо законодавець все ж таки вирішить забрати цю позицію з бюлетеню, ми, очевидно, стикаємося з однією проблемою, можливо, з підвищення апсентиїзму, тому що ці громадяни, ці виборці, котрі не зможуть в цей спосіб висловити свою позицію, а це позиція, так вважають багато громадян, вони, швидше за все, велика кількість з них, можливо, не підуть на вибори”, - зауважив голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут.

Відтак, за певні зручні пункти законопроекту експерти пророкують неабиякий торг під куполом.

“Змішана система, яка була застосована на місцевих виборах, буде також протискатися для того, щоб партія могла здобути такий же переконливий результат і на парламентських виборах”, - каже Світлана Конончук (Український незалежний центр політичних досліджень).

Нагадаємо, у жовтні 2012 року мають відбутися вибори до Верховної Ради України. За умови, якщо екс-прем’єра Юлію Тимошенко до часу виборів офіційно засудять, вона не зможе брати участі у виборах.