За його словами, терористи жорстко контролювали місце падіння боїнга, не допускаючи на цю територію українських надзвичайників.

Він також наголосив, що не можна говорити ні про який "гуманітарний конвой" від Російської Федерації.

Немає ніякого "гумконвою", є просто конвой, який доставляє техніку і оснащення бойовикам і маскується під гуманітарну допомогу. Навіть якщо конвой і привіз якісь продукти, то виключно для того, щоб нагодувати представників бандформувань, - переконаний Марченко.

Він розповів, що з 6 липня на звільнених від терористів територіях, піротехніки знищили 26,7 тисяч боєприпасів. За його словами, рятувальники постійно знаходять докази того, що на території України діють російські диверсанти.

Більшість новітніх боєприпасів, які є на озброєнні в РФ, найчастіше не мають аналогів ніде у світі. На вибухівці, яку ми вилучаємо, є чітке маркування виробництва в Росії, - наголосив Марченко.

"Ми не є збройним формуванням, у надзвичайників немає зброї в принципі. Однак, це не вберегло нас від нападів терористів. Так, бойовики пограбували і знищили нашого обладнання, амуніції і ліків на 5 тис гривень", - розповів експерт.

Він додав, що згідно з Женевською конвенцією рятувальники мають безперешкодно діяти на будь-яких територіях. Однак, бойовики відверто ігнорують всі міжнародні норми.

На сьогодні 14 наших рятувальників загинуло, 23 поранено, є й також зниклі безвісти, - розповів Марченко.