Євромайдан. Початок

Щекун наголосив, що анексія Криму є дуже сумною сторінкою в історії України.

За словами активіста, в часи Євромайдану мовне питання в Криму фактично не стояло. Близько 60-70 % учасників Євромайдану в Криму були російськомовні.

Всі політичні партії прийняли чітке на той час рішення виходити на акції Євромайдану в Криму без політичної символіки – лише прапор України, Євросоюзу і Меджилісу кримсько-татарського народу,
— каже Андрій Щекун.

Національна толерантність

У всіх проукраїнських силах, які визнають Україну — є консолідація в об’єднавчому факторі. Досить складна ситуація на сьогоднішній день на окупованій території — там толерантності на сьогодні очікувати не доводиться.

"Певні зміни відбулися. Є зміни й в парламенті на заклики Майдану, які відбулися в демократичний спосіб. Ми показали світовій спільності, що вміємо вирішувати питання самостійно", — говорить координатор кримського Євромайдану.

Сьогодні не вистачає політичних партій, які могли б контролювати тих, хто прийшов сьогодні до влади. Потрібен політичний інструмент,
— зазначив Щекун.

Він додав, що громадське суспільство сьогодні займається лише моніторингом влади. Спостерігається розслабленість в парламенті і державних та центральних органах влади. Вони починають забувати, для чого вони там є.

Читайте також: Без кредиту МВФ Україну чекає низка проблем

"Сьогодні створена прокуратура автономної республіки Крим, то чому сепаратисти, які організовували та проводили референдум, спокійно їздять по Україні. Це люди, які зрадили нашу Україну – питання досі відкрите", — говорить він.

На думку Андрія Щекуна, люстрація в правоохоронних та судових органах – це першочергово.

Репресії в Криму

"Сьогодні не лише кримським татарам, а й українським лідерам і церквам на окупованому півострові небезпечно. Фактично йде наруга над всім українським", — каже активіст.

7 шкіл і близько 400 українських класів фактично вже не існує,
— зазначив він.

За словами Щекуна, треба відновити всі державні інституції Криму, відтворити їх в екзині на території материкової України.

"Ми відбулися як нація — дали бій агресору. Ми захищаємо не лише наші кордони, а й Заходу. Європа і світ повинні підтримати нас. Ми — консолідована нація, всі об’єдналися і дали бій противнику", — наголосив активіст.