Перспективи саміту Україна-ЄС

Гопко: дуже важливо, що на цьому саміті європейська сторона підтвердила бажання підтримати Україну. Нам дуже важливе посилення позиції України стосовно того, що Крим – це українська територія і її потрібно буде повертати. Ми підвели риску під тими реформами, які були зроблені і прописали ті, які потрібно зробити далі. Також дуже важливо – це надання Україні гуманітарної допомоги, зважаючи на наслідки війни на Сході.

Філіпчук: саміти – це не лише протокольні заходи, це відзеркалення суті стосунків, які є зараз між Україною та ЄС. З 1997 по 2012 рік я мав можливість пересвідчитись, що на цих заходах іде сконцентроване відображення тих всіх проблем і досягнень, які вдалося досягнути сторонам протягом останнього періоду часу. У нас відносини із ЄС пройшли у декілька етапів. Спочатку Україну вважали типовою країною пострадянського простору, яка немає європейських амбіцій. Уже другий саміт у Відні у 1998 році якраз відображав те, що ЄС не готовий був говорити з нами про європейську перспективу, а ми наполегливо цього хотіли і певною мірою поставили ЄС у незручне становище.

Нас наближали, нас тримали біля Європи, але, з іншого боку, нам не відкривали повноправне членство.

- Попри те, що говорять старожили МЗС, що будь-який саміт приречений на успіх, треба відрізняти дипломатичну ввічливість, слова, які говорять на камеру, і все ж таки дії, за якими розцінюють, наскільки ефективно здійснюється євроінтеграція. Якщо подивитися по діях, на жаль, більше є сигналів стурбованості і "дзвіночків" українській владі, що пора робити нарешті реальні зміни та реформи.

Читайте також: Гопко розповіла, які реформи наблизили Україну до ЄС

Реформи по євроінтеграції

Філіпчук: у нас євроінтеграційна риторика на дуже високому рівні, але дії прямо суперечать цьому. Падіння торгівлі із ЄС за перший квартал цього року – 33%, падіння нашого експорту. Це дуже шокуючі цифри, враховуючи, що ЄС повністю відкрив нам свій ринок.

Гопко: за цей рік можна було хоча б створити посаду віце-прем'єра з євроінтеграції – людини, яка б взяла на себе це. Мені дивно, я не можу знайти пояснень, чому за рік в уряді не з'явився віце-прем'єр з євроінтеграції, який би взяв на себе всю відповідальність за здійснення Угоди про асоціацію.

Членство у ЄС

Філіпчук: ми можемо в будь-який день подати заявку на вступ до ЄС і немає жодних політичних, моральних, правових обмежень це зробити. Це можна було робити до підписання Угоди про асоціацію, де ми не включили положення щодо вступу України в ЄС. Я вважаю, це найбільший прокол української дипломатії. Іншими словами – ми вступили в університет, не закінчуючи жодного курсу, і хочемо стати кандидатами наук. Ми маємо продемонструвати значною мірою виконання переважної більшості директив, вимог, і тільки тоді ставити питання про перспективу вступу.

Гопко: після Ризького саміту, де ми бачимо, що шанси отримати безвізовий режим зменшуються, це буде дуже чіткий сигнал до української влади про те, що потрібно докласти надзусилля, аби не було відтермінування вступу в зону вільної торгівлі.

Україна-Росія

Філіпчук: з одного боку, нам треба припинити російську агресію, заморозити або врегулювати конфлікт на сході України, знайти шляхи врегулювання кримської проблеми, без цього нормалізації відносин з Росією не буде. Потрібно знайти шлях втягнути Росію у європейські процеси, хоча б у зону вільної торгівлі. Без європеїзації Росії ми завжди матимемо небезпеку з боку імперської євразійської Росії.